Hlavní obsah

Ukrajinští aktivisté a krymští Tataři nepouštějí na Krym náklaďáky s potravinami

– Kyjev

Blokádu nákladní automobilové dopravy směřující na Krymský poloostrov anektovaný Ruskem zahájili v neděli ukrajinští aktivisté a krymští Tataři. Ukrajinskou vládou podporovaná akce má zkomplikovat zásobování obsazeného Krymu potravinami a upozornit na protiprávnost ruského záboru. Značný podíl na blokádě má Pravý sektor, který pomáhal rozmístit betonové bloky na silnici, uvedla Ukrajinska pravda.

Foto: Reuters

Na blokádě se podílejí aktivisté Pravého sektoru.

Článek

Několik stovek účastníků akce zablokovalo tři silniční přechody, které spojují Krym s ukrajinskou pevninou. Jejich snahou je zablokovat nákladní dopravu, zejména automobily převážející potraviny.  Jak dlouho má akce trvat, není zřejmé. Aktivisté ji ale plánují jako dlouhodobou, soustřeďují se hlavně na silnici z Chersonu.

Kyjev k hranici v zájmu udržení pořádku vyslal policejní posily a dopravní hlídky. Podle očitých svědků se někteří ukrajinští policisté blokády aktivně účastní.

Akci podporují dva hlavní vůdci krymských Tatarů Mustafa Džemilev a Refat Čubarov. Oba aktivisté byli z Krymu už loni vyhoštěni a nesmějí se na něj po dobu pěti let z rozhodnutí ruské justice vrátit.

Foto: ti, Právo/Novinky

Hlava krymskotatarské rady Medžlis Čubarov uvedl, že chce dosáhnout toho, aby stouply ceny potravin na Krymu: „Nabízíme našim businessmanům - pokud to lze označit za návrh - nekrmte bandity na Krymu schématy šedé ekonomiky.“ Podle něj za pět měsíců letošního roku byl obrat mezi Ukrajinou a Krymem 475 miliónů dolarů: „A to je jenom část, kterou vidíme. Mezi oligarchy tady a Aksenovem (šéfem Krymu dosazeným Kremlem) a jeho bandity putují peníze, ze kterých platí prohledávání domů krymských Tatarů a pogromy na ně.

Podle něj je cílem blokády dosáhnout toho, aby oligarchové jednali transparentně a peníze zůstaly na Ukrajině.

Hranici, která do loňského jara jen administrativně oddělovala Krym od ukrajinské Chersonské oblasti, dnes Moskva považuje za státní hranici mezi Ruskou federací a Ukrajinou.

Moskva a ruské správní orgány na Krymu označily akci za politické představení, které na zásobování poloostrova nebude mít žádný vliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám