Hlavní obsah

Rumunsko kritizovalo maďarský plán postavit na hranici plot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rumunský ministr zahraničí v sobotu kritizoval Maďarsko za plán vybudovat ochranný plot také na hranici s Rumunskem. Maďarsko ho kvůli uprchlíkům postavilo už na srbské hranici a na části hranice s Chorvatskem. Rumunsko zahájilo v pohraniční župě Timiš vojenské cvičení, které má testovat vojsko pro případ, že by se Rumunsko muselo vypořádat s přílivem uprchlíků.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Dvojitá pohraniční bariéra končí na rumunsko-srbsko-maďarském trojmezí.

Článek

Šéf rumunské diplomacie Bogdan Aurescu prohlásil o plotu, který plánuje Maďarsko, že jde o "nepřijatelné řešení odporující duchu Evropské unie". Rumunsko je členem EU, ale na rozdíl od Maďarska nikoli schengenského prostoru, i když se k němu chce připojit.

Aurescu v sobotu jednal s nizozemským ministrem zahraničí Bertem Koendersem, jehož země patří v EU k těm, které jsou proti vstupu Rumunska do schengenské zóny. Těmto kritikům vadí míra korupce panující v Rumunsku a špatná pověst tamního právního systému.

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarsko začalo s výstavbou ostnatého plotu podél hranic s Chorvatskem

Rumunské ministerstvo vnitra ohlásilo, že armáda v Timiši na hranici se Srbskem testuje svou připravenost pro případnou akci vůči uprchlíkům, kteří se ale Rumunsku prozatím vyhýbají. Armáda prý do oblasti přesunula posily a dodatečný vojenský materiál.

Rumunsko patří k zemím, které v unii nesouhlasí se zavedením kvót pro přijímání uprchlíků, ale ohlásilo, že je ochotno jich 1785 přijmout.

Reklama

Výběr článků

Načítám