Hlavní obsah

Zatčení převaděči inkasovali přes 200 000 za osobu, propašovali stovky lidí

Eindhoven

Úřady v Nizozemsku oznámily zatčení dvou Syřanů, kteří byli obviněni z organizování mohutné převaděčské sítě, která měla propašovat do Evropy stovky migrantů a inkasovat od nich horentní sumy. Muži byli zatčeni minulý týden v Eindhovenu, policie jejich činnost mapovala rok, řekli žalobci agentuře AFP.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Rodina syrských uprchlíků při registraci v Německu

Článek

Uprchlíci pašerákům za riskantní překonání Středozemního moře do Řecka či Itálie platili až 7000 eur na osobu (téměř 190 tisíc korun). Dalších 700 eur na osobu (19 tisíc korun) vybírali za převezení soukromými auty nebo minibusy do Nizozemska, Německa, Dánska a Švédska. Se stoupajícími počty migrantů a rostoucí poptávkou zvedali cenu až na 1500 eur za osobu, uvedla nizozemská prokuratura.

Že se ceny za propašování imigrantů do Evropy pohybují v této hladině, potvrdil v nedávném rozhovoru pro Právo zástupce šéfa Europolu Oldřich Martinů. „Ta čísla se většinou pohybují kolem sedmi až osmi tisíc eur za osobu. Převaděčství spadá do kategorie kriminality, která je velmi lukrativní a zároveň velmi složitě postižitelná,“ řekl Martinů. [celá zpráva]

Přestupní místa v evropských metropolích

Pětatřicetiletý hlavní podezřelý, který pobýval u svého bratrance v Eindhovenu, disponoval rozsáhlým seznamem tisíců lidí. Byly na něm rovněž zaznamenány „zorganizované převozy a objednané vozy a řidiči k převozu uprchlíků“, upřesnili žalobci.

Spolu s ním byl obviněn jeho šestadvacetiletý synovec, který měl vyhledávat migranty v Maďarsku a Rakousku a nabízet jim převaděčské služby.

Pro migranty byla zřizována bezpečná přestupní místa v Miláně, Aténách, Vídni a Budapešti, odkud po přistavení vozu pokračovali v cestě dál na sever Evropy.

Uprchlíci museli složit většinu požadované částky v hotovosti a předem. Tyto peníze byly převedeny na nizozemské účty. Zbytek poplatků dávali řidičům poté, co se dostali do Evropy.

Policie zajistila také sklad počítačů, mobilních telefonů a dokladů totožnosti. Hlavní podezřelý byl také v kontaktu s dalším mužem, který byl zadržen v srpnu v Budapešti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám