Hlavní obsah

Rumunského premiéra obžalovali ze 17 případů padělání, daňových úniků a praní peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Rumunská protikorupční prokuratura obžalovala premiéra Victora Pontu a čtyři další osoby ze sedmnácti případů padělání listin, daňových úniků a praní špinavých peněz, uvedla ve čtvrtek rumunská agentura Mediafax s odvoláním na oficiální zprávu prokurátorů. Ponta stíhaný od července zůstává na svobodě.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský premiér Victor Ponta v Moldavsku

Článek

Případ se týká let 2007 a 2008, kdy se Ponta živil jako právník a později jako poslanec. Podle prokurátorů tehdy přijal částku v přepočtu 1,5 miliónu Kč od svého přítele Dana Sovy, a pak ji zamaskoval 17 falešnými fakturami, vykazujícími práci pro Sovovu advokátní kancelář. Později se ocitl ve střetu zájmů, když Sovu dvakrát jmenoval ministrem. Podle Mediafaxu je Sova, který se mezitím stal senátorem, jedním z obžalovaných.

Během léta byl Ponta již čtyřikrát policejně vyslýchán, naposledy absolvoval dvouhodinový výslech počátkem září. [celá zpráva]

Ponta jakékoli provinění odmítá, v červenci v reakci na vznesená obvinění odstoupil z funkce předsedy vládní Sociálnědemokratické strany. Prezident Klaus Iohannis ho vyzval, aby rezignoval i jako premiér, což Ponta odmítl s tím, že obvinění jsou politicky motivovaná. [celá zpráva]

Jeho kauza je projevem zvýšeného zájmu rumunské justice o zneužívání moci v nejvyšších politických sférách, který je patrný po vstupu země do Evropské unie.

Před dvěma týdny zadržela policie kvůli podezření z korupce vlivného primátora Bukurešti Sorina Opreska. Je podezřelý, že přijal úplatky v celkové výši asi 25 000 eur (677 000 Kč) od firem pracujících pro radnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám