Hlavní obsah

Bouřící se migranty naložili do autobusů a vozí je k chorvatským hranicím

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Několik stovek migrantů, kteří uvázli na srbsko-maďarské hranici a ve středu odpoledne vyvolali konflikt s maďarskou policií, začali Srbové ve čtvrtek odvážet autobusy k chorvatským hranicím. Maďarská televize M1 uvedla, že od rána vyrazily na cestu už čtyři autobusy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci přecházejí ze Srbska do ChorvatskaVideo: Reuters

 
Článek

Podle televize si migranti balí věci a postupně nastupují do přistavených autobusů. Server index.hu uvedl, že celou akci koordinuje srbská policie. Maďarsko ve středu požádalo srbskou stranu, aby pomohla vyřešit krizi na hranicích.

Chorvatská policie oznámila, že do země za 24 hodin dorazilo přes 5600 uprchlíků. Ve středu překročilo maďarské hranice 277 migrantů. Pro srovnání den před uzavřením hranic se Srbskem to bylo 9380 migrantů a první den po uzavření hranic 367 běženců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Běženci ve středu odpoledne zaútočili na hraniční přechod Röszke a dostali se do konfliktu s maďarskou policií. Migranti házeli na policisty kameny, policie použila slzný plyn a vodní dělo. Potyčky pokračovaly až do večera. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maďarská policie nasadila na migranty u Röszke vodní děloVideo: Reuters

„Tady je situace beznadějná, zkusíme jinou trasu,“ citoval server origo.hu jednoho z běženců.

Z Chorvatska chtějí dál do Slovinska, Rakouska a Německa. „Ze Slovinska se pak dostaneme do Rakouska?“ ptal se další uprchlík srbského řidiče autobusu.

Foto: MTI

Dělníci zpevňují bariéru na hraničním přechodu Röszke.

Maďarsko potvrdilo, že hraniční přechody se Srbskem budou uzavřeny po dobu třiceti dnů. Server origo.hu uvedl, že ve čtvrtek začala oprava bariéry, která byla při středečních násilných střetech migrantů s policií poškozena. Na hraničním přechodu má být umístěn pevnější zátaras.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Skupina migrantů čeká na srbsko-chorvatských hranicích na převoz na chorvatské území.

Soud ve městě Szeged začal projednávat případy dalších dvanácti uprchlíků, kteří se v uplynulých dnech dostali nelegálně na maďarské území. Ve středu soud rozhodl o vyhoštění deseti migrantů za ilegální přechod hranic. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám