Hlavní obsah

Migranti hledají nové cesty, první přicházejí přes pole do Chorvatska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stovky migrantů přenocovaly na uzavřené maďarsko-srbské hranici. Běženci přicházejí na to, že budou muset vyzkoušet jinou trasu do vytouženého Německa. Ze Srbska proto vyrazily první autobusy k chorvatské hranici a lidé se snaží přes pole do země přejít. Chorvati je odvážejí do uprchlických táborů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chorvatská policie sbírá běžence přímo na poliVideo: Reuters

 
Článek

„Možná, že vyzkoušíme Chorvatsko, pak přes Slovinsko do Vídně a Německa. Nevím, jestli je to dobrý plán, ale musíme to vyzkoušet,“ řekl agentuře Reuters jeden syrský běženec v Makedonii.

Autobusy, jimiž Srbové dosud vozili běžence od jižní hranice s Makedonií na hranici s Maďarskem, už v úterý večer zamířily k Chorvatsku. První dorazil k  přechodu u chorvatského města Šid a podle agentury Reuters se první běženci vydali přes pole na chorvatské území.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Řidiči už v průběhu úterý přepsali nápisy na čelním skle z Preševo-Chorgoš (obec na maďarské hranici) na Preševo-Šid. Ti aktivnější připojili také mapu nové trasy, aby se migranti mohli lépe zorientovat, kam je vlastně vezou,“ uvedla televize M1.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Skupina migrantů na cestě za Srbska do Chorvatska

Srbská vláda oznámila, že v obci Šid vytvoří podmínky na přijímání uprchlíků.

Chorvatsko se podle stanice BBC na podobný scénář v posledních dnech připravovalo a jeho východní hranici hlídají tisíce policistů. Na hranicích uprchlíky zadržují a odvážejí je do táborů.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Na srbsko-maďarské hranici se hromadí migranti. Autobusy je nyní vozí k hranici s Chorvatskem.

„Pokud budou opatření vyhlášená Maďarskem účinná, budeme mít co do činění s jinými, novými trasami,“ potvrdil také zástupce rakouské bezpečnosti Konrad Kogler.

Na uzavřené maďarsko-srbské hranici uvízly stovky migrantů. O azyl v Maďarsku většinou nežádají, protože těm, kteří tak učinili, Maďaři žádost zamítli. Srbové je ale odmítají vzít zpět. Lidé se tak hromadí na hranici.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Uprchlíci spí na srbsko-maďarské hranici. Do EU se bez žádosti o azyl nedostanou.

Jeden syrský uprchlík řekl agentuře Reuters, že přestřihl ostnatý drát na hranici, aby přes zábranu prošla alespoň jeho žena. Teď jsou každý na opačné straně drátěné bariéry. „Dosud jsem doufal, teď už ne,“ řekl.

Možná trasa přes Rumunsko

Podle BBC není vyloučena ani nová migrační trasa přes Rumunsko. Ani Chorvatsko, ani Rumunsko ovšem nejsou součástí schengenského prostoru. Je tak možné, že uprchlíci se nyní budou hromadit v Srbsku.

Do Evropské unie podle pohraniční agentury Frontex letos dorazilo už více než půl miliónu běženců. Za celý loňský rok jich bylo 280 000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám