Hlavní obsah

Maďarsko v úterý všechny žádosti o azyl odmítlo, migranty vrací do Srbska

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Žádný ze žadatelů o azyl, kteří o něj v úterý v Maďarsku požádali, ho nedostal. Maďarsko vyřídilo celkem 40 žádostí a všechny odmítlo, řekl to večer György Bakondi, bezpečnostní poradce maďarského premiéra v televizi M1. O dalších žádostech se rozhoduje. Odmítnutí žadatelé byli vráceni do Srbska. V 17 případech migranti podali odvolání.

Foto: ČTK/AP

Běženci na srbsko-maďarské hranici

Článek

„Rodiny s malými dětmi, celkem 34 lidí, byly odvezeny do uprchlického tábora ve Vámosszabadi, kde počkají na vyřešení jejich žádosti,“ uvedl Bakondi.

Server origo.hu popsal případ jednoho z odmítnutých žadatelů. Jedná se o Afghánce, který před maďarským migračním úředníkem přiznal, že přišel přes území Srbska. Jelikož je sousední Srbsko považováno za bezpečnou zemi, byl muž okamžitě vrácen na území Srbska, aby jeho případ vyřídili tam.

Autobusy, které vozí migranty z jihu Srbska k maďarským hranicím, je večer začaly vozit směrem k Chorvatsku. To však není členem Schengenu.

Azyl z kontejneru

V Maďarsku začala od úterý platit nová pravidla pro vyřizování žádostí o azyl. Žadatele čeká zrychlené řízení, které probíhá ve speciálních kontejnerech umístěných přímo na hranici se Srbskem. U dálnice na hranici je několik kontejnerů, do nichž migranti po jednom vchází dveřmi ze srbské strany. Pokud je žádost zamítnuta, migrant je vrácen na území Srbska.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Běženci na maďarsko-srbské hranici

U hraničního přechodu Chorgoš-Röszke jsou stovky migrantů, kteří se povětšinou odmítají proceduře podřídit. Mezi nimi se totiž rozšířila informace, že úřady stejně každého vrátí do Srbska. To přitom běžence odmítá přijímat zpět a dokonce zvažuje, že na hranici s Maďarskem povolá armádu.

Soudy v akci

Část běženců se v úterý pokusila dostat do Maďarska ilegálně přes dálnici. Maďarští policisté tam však přerušili provoz a hranici přehradili kovovým zátarasem. Migranti stojí na srbské straně a skandují hesla „Open, open“, „Germany, Germany“, „Freedom, freedom“ a „Merkel, Merkel“. Za zátarasem je připravena zásahová jednotka maďarské policie, která má k dispozici i vodní dělo. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti čekají ve frontě na oficiálním hraničním přechodu pro pěší v RöszkeVideo: Reuters

Maďarští policisté v úterý zadrželi celkem 258 ilegálních migrantů, kteří prostřihli nebo jinak poškodili pohraniční bariéru. „Někteří z nich byli v poutech předvedeni před soud,“ uvedla televize M1. Hrozí jim vyhoštění nebo až tříleté vězení. Od úterý je totiž trestným činem ilegální překročení hranice i poškození bezpečnostní bariéry na pomezí se Srbskem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám