Hlavní obsah

Německo kontroluje hranici s Rakouskem, Češi nasadili 200 policistů

Mnichov
Aktualizováno

Několikakilometrové kolony se vytvořily před hraničními přechody mezi Rakouskem a Německem. Doprava je svedena do jednoho pruhu a policisté namátkově vybírají vozy ke kontrole. Pátrají po uprchlících, kteří se snaží do země dostat. Na situaci reaguje i ČR, která k hranici s Rakouskem poslala 200 policistů. Operují na 14 místech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na dálnici z Rakouska do Německa se začaly kvůli kontrolám tvořit kolonyVideo: Reuters

 
Článek

Země tvrdí, že uprchlíky bude dále přijímat, chce ale zpomalit jejich příchod, aby nápor lépe zvládla.

Kontrolám se nevyhnou ani vlaky, jimiž imigranti jezdí nejčastěji. Německé dráhy oznámily, že částečně obnovily spojení do Rakouska. Výjimkou je tah ze Salcburku do Mnichova, kde je provoz nadále zastaven. Důvodem je, že na kolejích byli v noci stále lidé.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kerstin Joensson, ČTK/AP

Kontrola před německým městem Freilassing u rakouských hranic.

Kvůli hraničním kontrolám mnozí uprchlíci zůstávají v Rakousku, uvedl web týdeníku Der Spiegel. Kurd Evrim ze syrského Halabu týdeníku řekl: ”Slyšeli jsme, že Německo zavřelo hranice.” Patnáctičlenná skupina syrských Kurdů, ve které prchá, tomu nemohla uvěřit. „Budeme čekat tak dlouho, dokud Německo neotevře hranice. Jsme Kurdové. A jsme tvrdohlaví.”

Na situaci reagují i čeští policisté, kteří se přesunuli k hranici s Rakouskem. České ministerstvo vnitra předpokládá, že by uprchlíci mohli zkoušet dostat se do Německa přes ČR, když je přímá cesta komplikovaná.

Cizinecká policie nasadila 200 lidí, rozsáhlé kontroly se ale nechystají, řekl v pondělí ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám