Hlavní obsah

Deportace jako za nacismu. Rakouský kancléř se obul do Maďarů

Budapešť/Vídeň

Maďarsko v sobotu oznámilo, že si předvolá rakouského velvyslance. Stalo se tak poté, co rakouský kancléř Werner Faymann přirovnal zacházení s uprchlíky v Maďarsku k nacistickým deportacím, napsala agentura Reuters.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

"Nacpat uprchlíky do vlaků v naději, že odjedou někam úplně jinam, probouzí vzpomínky na nejtemnější doby našeho kontinentu," prohlásil rakouský kancléř v sobotu zveřejněném rozhovoru v německém týdeníku Der Spiegel.

Maďarské ministerstvo zahraničí v prohlášení oznámilo, že si v reakci na tato vyjádření předvolalo na pondělí velvyslance Rakouska v zemi.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó řekl agentuře MTI, že Faymannova slova "nejsou hodna evropského lídra 21. století".

Lživá kampaň, brání se Budapešť

Rakouský kancléř podle šéfa maďarské diplomacie už týdny vede "lživou kampaň" proti Maďarsku. Tím, že činí "nezodpovědná prohlášení, která u ekonomických migrantů vzbuzují falešné iluze a neoprávněné sny", brzdí nalezení společného evropského řešení uprchlické krize, uvedl také Szijjártó.

Nejnovějším krokem Maďarska se podle Reuters vyhrocuje dlouhodobá pře obou sousedních zemí, které se snaží zvládat nápor desítek tisíc uprchlíků, mířících dále do západní Evropy. Na společném postoji k uprchlické krizi se Evropa zatím nedokázala dohodnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám