Hlavní obsah

Na podporu nezávislosti Katalánska se v Barceloně sešlo téměř 1,5 miliónu lidí

Aktualizováno

Zhruba 1,4 miliónu lidí se v pátek sešlo v centru Barcelony na podporu nezávislosti Katalánska na Španělsku. Její zastánci by mohli získat v nadcházejících předčasných volbách většinu. Počet demonstrantů vychází z odhadů barcelonské policie. Organizátoři doufali alespoň v půlmiliónovou účast.

Foto: Albert Gea, Reuters

V centru Barcelony se shromáždily stovky tisíc lidí, aby podpořily nezávislost Katalánska na Španělsku.

Článek

V srpnu předčasné volby na 27. září vyhlásil katalánský premiér Artur Mas ve snaze otevřít tak Katalánsku cestu k nezávislosti.

Centrální vláda v Madridu ovšem jakékoli snahy o odtržení ekonomicky významné autonomní oblasti odmítá, loňské referendum o samostatnosti soud zakázal.

Na vypsání předčasných voleb se shodla dvojice hlavních katalánských politických stran: vedle Masovy konzervativní formace Konvergence a jednota (CiU) byla pro i Republikánská levice Katalánska (ERC). Obě uskupení se navzdory ekonomicky zcela odlišnému programu dohodla na postavení společných kandidátů, jejichž případný úspěch má být důkazem touhy voličů po nezávislosti.

Loňský plebiscit byl nezákonný

Pokud ve volbách separatisté uspějí, hodlají prý samostatnost prosadit, i když ji podle zákona musí odsouhlasit centrální moc.

Pro odtržení sedmimiliónového regionu, který zajišťuje pětinu hrubého domácího produktu čtyřicetimiliónového Španělska, se voliči vyslovili již v loňském referendu, které ale španělský soud prohlásil za nezákonné a většina odpůrců nezávislosti hlasovat nešla. Podle posledních průzkumů v Katalánsku početně mírně převládají zastánci setrvání ve svazku s Madridem, od něhož by chtěli větší ekonomické pravomoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám