Hlavní obsah

Policisté na videu házejí sendviče migrantům, jejich chování se vyšetřuje

Budapešť

Maďarská policie prošetřuje proceduru v uprchlickém středisku, kde se údajně policisté chovali k běžencům neuctivě. Reaguje na zveřejněné video, na němž je vidět skupina migrantů, kteří se v přijímacím centru dožadují jídla, zatímco policisté s rouškami na obličeji jim do davu sendviče hází.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté v Röszke házejí sendviče migrantům

 
Článek

Videozáznam zveřejnil rakouský politik Alexander Spritzendorfer, v uprchlickém táboře v Röszke na hranici se Srbskem ho natočila jeho žena Michaela Spritzendorferová-Ehrenhauserová.

Ta pracuje pro rakouskou katolickou diecézi v Sankt Pöltenu a sdělila, že záběry natočila, když do tábora vezli pomoc. "Bylo osm hodin a oni zrovna vydávali lidem večeři," popsala. "Bylo tam asi 100 lidí, kteří se snažili chytit plastové sáčky s párky... V táboře nebyli schopni to nějak zorganizovat a jednat s nimi jako s lidskými bytostmi," dodala.

Jen zjišťovali fakta

Maďarská policie na dotazy agentury Reuters uvedla, že zahájila šetření této záležitosti. Jde prý ale jen o zjištění faktů, dodala bez dalších podrobností.

Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács uvedl, že záběry ukazují přijímací středisko, kde lidé tráví v "optimálním případě" jen několik hodin, nicméně mohou tam zůstat až dva dny. "Vidím policisty, kteří již několik měsíců plní své povinnosti, snaží se postarat o 23 000 migrantů," okomentoval videozáznam Kovács.

Jak poznamenala agentura Reuters, záznam se objevil v době, kdy se množí obavy, že Maďarsko příliv obrovského množství uprchlíků pocházejících zejména z Blízkého východu a severu Afriky nezvládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám