Hlavní obsah

V Německu se kvůli uprchlíkům nedostává postelí, do Řecka už prchají i Jemenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejci nábytku v Německu nestíhají dodávat patrové postele potřebné do středisek pro uprchlíky. Podle agentury Reuters se postele objednávají až v Číně. Německo letos očekává příchod až 800 000 běženců, ovšem velkou část z nich tvoří lidé z Balkánu. To ale neznamená, že opadá migrační vlna z Blízkého východu, naopak. Na řeckém ostrově Lesbos tento týden poprvé zaznamenali rodiny prchající z válečného Jemenu.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Pákistánští imigranti v uprchlickém táboře v Hesensku

Článek

„Ikea nestíhá uspokojit poptávku,“ citovala agentura Reuters výrok zástupce Horního Bavorska Christopha Hillenbranda k problému nedostatku postelí v uprchlických centrech narychlo zřízených povětšinou ve sportovních halách nebo školách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Do Bavorska jen za minulý víkend dorazilo více než 20 000 běženců. Nově příchozí mají povinnost ohlásit se úřadům do pěti dnů po příjezdu. Jak ale ve čtvrtek podotkl Hillenbrand, z lidí, kteří dorazili o víkendu, se zatím zaregistrovaly asi jen 2 000. Reuters k tomu uvedla, že běženci mohou jít, kam chtějí, a účinná kontrola, zda se registrovali, chybí.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Uprchlík z Afghánistánu v Německu

Reuters také upozornila, že zdaleka ne všichni příchozí jsou z války rozvrácené Sýrie. Bavorské úřady odhadují, že téměř 40 procent z nich jsou lidé z Balkánu, a tudíž tzv. ekonomičtí běženci, o nichž kancléřka Angela Merkelová tvrdí, že je bude Německo vracet.

„Určitě jsou tady i lidé, kteří se jen vydávají za Syřany,“ doplnil Hillenbrand.

Úřady si však původ migrantů ověřují. Kromě jiného si mohou nahrát jejich řeč a dát ji posoudit jazykovým znalcům. Spolkový imigrační úřad zaměstnává 45 odborníků, kteří umí analyzovat specifika nářečí a výslovnosti žadatele v 80 světových jazycích.

Prchají už i Jemenci

Syřané většinou do Evropy prchají přes Turecko a odtud riskují plavbu přes moře do Řecka. Trajekt na ostrov Lesbos obyčejně stojí v přepočtu okolo 900 korun a plavba trvá tři čtvrtě hodiny. Cena, kterou pašerákům zaplatí každý Syřan za nebezpečnou noční plavbu na přeplněném nafukovacím člunu, je však mnohonásobně vyšší - v přepočtu přes 30 000 korun. Platí se samozřejmě hotově na ruku.

Foto: ČTK/AP

Uprchlíci na ostrově Lesbos

Štáb televize CNN tento týden na Lesbu hovořil s dvěma syrskými křesťany, kteří společně s devíti dalšími rodinnými příslušníky utekli z rodné země před necelými dvěma týdny. Anabáze na Lesbos je přišla v přepočtu na více než 350 000 korun. „Je to drahé, ale duše má velkou cenu,“ řekl jeden z nich.

Zástupci OSN odhadují, Syřané tvoří zhruba 70 procent uprchlíků na řeckých ostrovech. Mezi zbylými početně dominují lidé z Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše. Tuto středu ovšem Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky zaznamenal na ostrově Lesbos příjezd rodin z Jemenu, kde také zuří občanská válka, do níž se vložily armády arabských zemí.

OSN odhaduje, že na Lesbu denně přistane pět desítek plavidel s 1500 až 3000 uprchlíky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám