Hlavní obsah

Německo letos vyhostilo přes deset tisíc běženců

Berlín
Aktualizováno

Německo od letošního ledna vyhostilo více než 10 000 lidí, kterým odmítlo udělit azyl. Je to tolik, co jich bylo za celý loňský rok, informoval server týdeníku Der Spiegel. Jde hlavně o migranty pocházející z Balkánu.

Foto: Stefanie Loos, Reuters

Žadatelé o azyl před imigračním úřadem v Berlíně

Článek

Jednotlivé spolkové země plánují na příští týdny a měsíce hromadná vyhošťování, jen Hesensko počítá s tím, že vypraví 19 letů s lidmi ze zemí jako je Srbsko, Makedonie nebo Kosovo.

Šéf Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) Manfred Schmidt řekl, že tato instituce do konce roku rozhodne o 75 000 nevyřešených žádostí o azyl, které podali lidé ze západního Balkánu. Až na některé případy zřejmě dostane většina žadatelů zamítavou odpověď a ti budou muset Německo opustit.

Der Spiegel připomíná, že podle německých zákonů platí Bosna a Hercegovina, Makedonie a Srbsko za bezpečné země, a úřady tak žádosti o azyl odmítají jako "evidentně neopodstatněné".

Vzhledem k tomu, že migrantů ze západního Balkánu v Německu přibývá, diskutuje se o tom, že by seznam bezpečných zemí rozšířila ještě Albánie, Kosovo a Černá Hora.

Reklama

Výběr článků

Načítám