Hlavní obsah

Gang v Paříži foukal do tváří obětí skopolamin, drogu pravdy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Gang, který ochromoval oběti práškem obsahujícím skopolamin, byl zneškodněn v Paříži, napsal ve čtvrtek list Daily Mail který zmínil nebezpečné účinky látky nazývané ďábelský dech. Zasažený člověk trpí nejen amnézií, ale i ztrátou vůle a podle vyšetřovatelů připomíná zombii. Látka se proto používala jako tzv. sérum pravdy.

Foto: Profimedia.cz

Brugmansia versicolor

Článek

Zadržen byl jeden Evropan a dvě Číňanky, napadnout měli nejméně dvacet lidí. Číňanka se většinou nevinné oběti zeptala na cestu. Když se sklonila nad mapou, foukla jí do tváře bílý prášek. Oběť sice nadále měla zachované všechny tělesné funkce, ale nebyla schopna vzdorovat příkazům zločinců.

Podle francouzské policie oběti upadly do „hypnotického stavu a byly zcela pod vlivem těch, kdo s nimi manipulovali“.  Útočníci dosáhli toho, že je oběti vzaly do svých domovů, a odevzdaly jim veškeré šperky a peníze.

Podle vyšetřovatelů obě Číňanky bydlely v hotelu na pařížském předměstí, kde měly váhy, chirurgické rukavice a kde byl také objeven prášek.

Podle čínských úřadů je skupina zadržená v Paříži součástí rozsáhlejší zločinecké sítě, „která působí na celém světě a soustřeďuje se na mentální řízení oběti s pomocí neznámých látek“. Údajně se mohla zmocnit miliónů eur, které poslala do Číny.

Skopolamin jako droga pravdy

Gang využil specifických vlastností alkaloidu skopolaminu, který se získává z jihoamerických lilkovitých rostlin rodu Brugmansia blízce příbuzných durmanu. V jednom květu bývají až dva miligramy skopolaminu, který také vyvolává halucinace. Smrtelnou dávkou je zhruba jeden gram.

Látka se pro své vlastnosti využívala jako droga pravdy, protože oslabovala vůli. Experimentovala s ní StB i CIA a údajně i nacistický zločinec Josef Mengele, ovšem, ukázalo se, že člověk pod jejím vlivem se přizná i k činům, kterých se nedopustil, a jen o nich přemýšlel.

Látku používají i jiho a středoameričtí šamani jako anestetikum i jako halucinogen. Podávala se například pro uklidnění ženám zemřelých náčelníků, které měly být zaživa pohřbeny po boku svých manželů, uvádí list.

Používá se i v moderním lékařství při kinetózách a při zvládání parkinsonismu i jako spasmolytikum proti křečím.

Reklama

Výběr článků

Načítám