Hlavní obsah

Paříž zaplavily traktory s protestujícími zemědělci, chtějí od EU víc peněz

– Paříž

Tisícovka traktorů komplikovala ve čtvrtek dopravu v centru Paříže. Francouzští zemědělci se tímto způsobem snažili upozornit na krizi v odvětví a žádali o další finanční výpomoc. Demonstraci uspořádali i v rámci požadavků na zásadní reformy financování i v souvislosti se zasedáním ministrů zemědělství EU, kteří budou v Bruselu jednat 7. září.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nespokojení zemědělci protestovali v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

"Francie, neopusť své rolníky" bylo na jednom z mnoha transparentů, které vztyčili účastníci demonstrace na náměstí Národa. Tam dorazilo dopoledne kolem 1400 traktorů v šesti konvojích. Pořadatelé akce očekávali účast až 1700 těchto zemědělských strojů.

Navzdory původním obavám akce nezpůsobila v centru Paříže dopravní kalamitu. Podle agentury AFP byl provoz mnohem mírnější, než je obvyklé, což se dá přičíst tomu, že si místní obyvatelé vzali výstrahu úřadů k srdci a řada z nich přesedla z osobních aut do městské hromadné dopravy.

Zemědělci si stěžují především na nízké výkupní ceny svých produktů a požadují od socialistické vlády premiéra Manuela Vallse podporu. Odvětví trpí nadměrnou produkcí ve všech hlavních sortimentech, které tvoří mléko, vepřové a hovězí maso, obilniny a cukr.

To doprovází propad cen těchto komodit na světových trzích, cenová válka mezi velkými distribučními řetězci, pokles vývozu do Ruska kvůli embargu Evropské unie a do Číny kvůli zpomalení tamní ekonomiky, což vytváří další tlak na francouzské výrobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám