Hlavní obsah

Francouzi zastavili vyšetřování otravy Jásira Arafata poloniem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Prokuratura ve francouzském Nanterre ukončila vyšetřování údajné otravy bývalého palestinského předáka Jásira Arafata. Mezinárodní experti už dříve vyloučili, že byl Arafat otráven radioaktivním poloniem, ačkoli to naznačily testy provedené před třemi lety ve Švýcarsku.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Jásir Arafat na snímku z roku 2001

Článek

Arafat zemřel v Paříži v listopadu 2004 ve věku 75 let. Palestinského vůdce, který trpěl vážnými problémy s krevním tlakem, podle lékařské zprávy postihla mrtvice.

Potvrzující pitva ale vykonána nebyla a Arafatova žena Suha, která o ni původně nežádala, tvrdí, že šlo o otravu. Podezření na radioaktivní polonium-210 vzbudily testy Arafatových osobních věcí provedené v laboratoři ve švýcarském Lausanne.

Suha Arafatová chtěla dát manželovo tělo exhumovat a prozkoumat, načež tři skupiny vyšetřovatelů z Francie, Švýcarska a Ruska odebraly z jeho hrobu v Ramalláhu vzorky. Rozbor otravu poloniem vyloučil.

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinci obvinili Izrael z Arafatovy smrti

Palestinští představitelé v pátek označili Stát Izrael za „jediného podezřelého“ v případu úmrtí Jásira Arafata. Někdejší předseda palestinské samosprávy podle...

Výběr článků

Načítám