Hlavní obsah

Pašeráci vozí běžence do Evropy i vodními skútry

Právo, DPA, nek, vpl

Pašeráci lidí používají k přepravě ilegálních imigrantů z Afriky do Evropy také vodní skútry. Jen během srpna zadržela španělská pobřežní hlídka v oblasti Gibraltarského průlivu 15 převaděčů, kteří se touto cestou pokoušeli dopravit lidi z Maroka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V nejužším místě dosahuje vzdálenost mezi marockým a španělským pobřežím osmi kilometrů. Pašeráci naberou na skútr až tři uprchlíky, které pak vysadí na moři kousek od pláží zaplněných turisty.

Majitelé skútrů si prý za převoz jedné osoby účtují v přepočtu 75 tisíc korun. Převaděči navíc často pašují do Španělska i hašiš a nutí imigranty, aby do země propašovali až 30 kilogramů drogy. Protože se skútry pohybují rychlostí až sto kilometrů za hodinu, stačí převaděči uskutečnit i několik jízd denně.

Není to jediný neobvyklý způsob, jakým se migranti dostávají do Evropy. Někteří běženci se snaží dostat do Norska přes arktické hranice se sousedním Ruskem.

„Ze severních území Ruska se nechávají převézt v ruských autech k norským hranicím, kde se snaží dostat k nám do Kirkenesu,“ řekl listu The Guardian Thomas Pettersen, jediný policista v Kirkenese.

„Měsíčně to bývá pět až dvacet lidí, někteří přijíždějí na kolech,“ dodal. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám