Hlavní obsah

Budapešťské nádraží kolabuje pod náporem uprchlíků

Právo, Novinky, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Maďarské dráhy v úterý po deváté hodině na dvě hodiny uzavřely budapešťské Východní nádraží (Keleti pályaudvar), protože stovky migrantů se snažily dostat do vlaku směřujícího do Mnichova a situace začala být nezvládnutelná. Policisté vytlačili uprchlíky před budovu hlavního nádraží.

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí budapešťského nádraží Keleti se proměnilo v uprchlický táborVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Souprava, která měla být vypravena do Mnichova, ani nevjela na nádraží, protože lidé téměř padali do kolejiště. Migranti ukazovali platné jízdenky a dožadovali se odjezdu do Německa. Policisté je však postupně vytlačili před budovu. Uprchlíci se proti tomu bouřili a skandovali „Germany, Germany“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vzápětí policisté uzavřeli i přechod mezi nádražím a podchodem, kde byla pro uprchlíky vytvořena tzv. tranzitní zóna. Tato oblast se v posledních dnech změnila na uprchlický tábor.

Foto: Bernadett Szabo , Reuters

Přeplněné budapešťské nádraží

Provoz na nádraží byl po jedenácté hodině obnoven, vlak do Mnichova odjel s hodinovým zpožděním, ovšem bez migrantů. Ty policie k vlakům nepouští.

Mluvčí vlády Zoltán Kovács podle agentury Reuters prohlásil, že nádraží bylo uzavřeno kvůli předpisům EU a poznámkám německé kancléřky Angely Merkelové. Ta v nedávných dnech nabádala tranzitní země, aby se k uprchlíkům chovaly důstojně. Mluvčí ale mohl narážet na konkrétní výroky německé kancléřky pronesené během jejího pondělního telefonátu s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Právě po tomto rozhovoru začali Maďaři uprchlíky pouštět do vlaků směřujících do Německa.

Foto: Bernadett Szabo , Reuters

Přeplněné budapešťské nádraží

Foto: MTI

Migranti se snaží dostat na Východní nádraží v Budapešti.

Foto: MTI

Beženci se snaží dostat do vlaku do Mnichova.

Na náměstí před nádražím i v podchodu u metra jsou stovky běženců, které maďarská policie několik dní nechtěla pustit do vlaků směřujících do Německa.

„Máme jízdenku, ale na vlak nás nechtějí pustit. My nechceme zůstat v Maďarsku, chceme dál do Německa,“ říká Mehmed ze Sýrie. Kolem něho a jeho ženy si hrají jejich dvě děti. Všude kolem leží běženci na přikrývkách, u kohoutků vykonávají osobní hygienu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci nastupují v Budapešti na vlak do Německa (záběry z rána 1. září)Video: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky migrantů v pondělí přijely z Maďarska do MnichovaVideo: Reuters

Přistavili autobusy

Migranti nechápou, proč v pondělí mohli odcestovat do Mnichova všichni, kdo měli platné jízdenky, a v úterý to už není možné.

Davy migrantů před nádražní budovou ukazovaly v úterý dopoledne policistům jízdenky, zvedaly nad hlavu své děti a dožadovaly se vstupu na nádraží.

Podle televize Hír TV je před nádražím střežilo asi 300 policistů. „K nádraží byly přistaveny autobusy, které mají migranty odvést. Zde došlo ke konfliktu, když jeden z migrantů vykopl boční okno u autobusu. Byl předveden policii. Na místo dorazil sanitní vůz, protože jeden z migrantů dostal epileptický záchvat,” uvedla stanice.

Není jasné, kam autobusy zamířily.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Běženci s jízdenkami na vlak před hlavním nádražím v Budapešti

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Budapešťské nádraží oblehly stovky uprchlíků, které začaly úřady pouštět do vlaků mířících do Německa.

Běženci rozdělují společnost

Postoj k migrantům maďarskou společnost rozděluje.

„Snažíme se jim pomoci. Rozdělujeme jim potraviny a nápoje, které nám darují lidé, mohou si u nás nabít mobilní telefony,“ řekl Novinkám dobrovolník z organizace Migration Aid, který se představil jako Baba.

„Přinesli jsme chléb, minerálku a ovoce. Je nám těchto lidí opravdu líto. Peníze, které vláda vydala na ten strašný plot na hranicích, měla radši dát těmto lidem,“ říkají studentky Éva a Zsófia.

„Je to tady hrozné. Mělo by se s tím něco udělat,“ kroutí hlavou Zalán Básty z budapešťského předměstí Budaörs. „Do Budapešti jsem přijel, abych to viděl na vlastní oči,“ dodal.

„Evropa by měla pomoci Maďarsku, sami tuto masu nezvládneme,“ říká Ferenc Petrakovics.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Přeplněné vlakové nádraží v Budapešti

Ne každý ale má s uprchlíky soucit. „Je potřeba je okamžitě vymést nejen odsud, ale i z území Maďarska. Tady nemají co dělat,“ říká bojovně Magdolna.

„Tady z toho bude válka. Už toho máme dost,“ křičí na migranty podnapilý svalnatý muž. „Za to mohou Američané a Židé,“ dodává.

Členové místní organizace extrémně pravicové strany Jobbik zahájili už v pondělí blokádu kolem bývalého blešího trhu. Vedení Budapešti totiž rozhodlo, že tranzitní zónu přemístí právě sem.

„Nechceme tady tábor pro ilegální migranty. Budeme toto území blokovat až do odvolání tohoto rozhodnutí. Když už, tak podobné zařízení by mělo vyrůst mimo města,“ říká János Stummer z místní organizace Jobbik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám