Hlavní obsah

Byl flaperon na Réunionu ze zmizelého boeingu? Výrobce to není schopen potvrdit

Toulouse

Flaperon nalezený v červenci na ostrově Réunion v Indickém oceánu je z Boeingu 777. Jeho španělský výrobce nicméně není schopen potvrdit, že byl součástí letadla společnosti Malaysia Airlines, které loni v březnu s 239 lidmi na palubě zmizelo při přeletu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Uvedla to televize CNN.

Foto: ČTK/AP

Flaperon z boeingu nalezli v červenci na francouzském ostrově Réunion.

Článek

„Vyšetřovatelé jsou možná v koncích,“ komentovala zprávu stanice, podle níž se nedaří s jistotou říct, že flaperon, tedy kombinace křidélka a vztlakové klapky, je z malajsijského boeingu - jediného Boeingu 777 na světě, který se pohřešuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ačkoliv malajsijský premiér Najib Razak počátkem srpna ohlásil, že vyšetřovatelé „nezvratně potvrdili“, že byla po 515 dnech od zmizení stroje konečně nalezena jeho součást, experti z laboratoří ve francouzském Toulouse upozorňovali, že je třeba vykonat ještě další, potvrzovací zkoušky. Výzkumníci hovořili pouze o tom, že zatím existují „silné předpoklady“, že jde opravdu o hledané letadlo. [celá zpráva]

Vyšetřovatelé doufali, že španělská firma, která flaperon vyrobila, bude podle čísla na díle schopna potvrdit, že kus byl součástí malajsijského boeingu. Teď ale podle zdroje mezi francouzskými vyšetřovateli přišlo negativní vyrozumění. Flaperon je skutečně z Boeingu 777, ale nelze s jistotou říct, že z toho malajsijského. Nadále tedy zůstává u toho, že lze hovořit o jen o silné pravděpodobnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace mořských proudů, které mohly zanést trosky na RéunionVideo: Reuters

Boeing na letu MH370 zmizel z radarů 8. března. Poslední záznamy naznačily, že se stroj po manuálním přenastavení kurzu stočil na jih. Vyšetřovatelé předpokládali, že se zřítil v odlehlé části Indického oceánu. Veškerá dosavadní pátrání však byla bezúspěšná.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám