Hlavní obsah

Nacistický vlak se zlatem v Polsku: Úřady berou zpátečku

– Vratislav • Aktualizováno

Tvrzení dvou anonymních hledačů pokladů, že u polského Valbřichu objevili nacistický vlak s pokladem, se neopírá o jasné důkazy. V pondělí to prohlásil vojvoda Dolního Slezska Tomasz Smolarz a zpochybnil tak předchozí naději, že by zmizelý vlak mohl po 70 letech vydat svoje tajemství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Podzemní tunely, kde byl údajně objeven ztracený nacistický vlakVideo: Reuters

 
Článek

„Důkaz o tomto údajném objevu není o nic větší než jiná tvrzení z předchozích let,“ řekl podle agentury AFP novinářům Smolarz. „Na základě předložených dokumentů není možné tvrdit, že takový nález v naznačené lokalitě existuje,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přitom ještě v pátek náměstek ministra kultury Piotr Zuchowski tvrdil, že viděl přesvědčivý radarový snímek prokazující nález vlaku pod zemí.

„Jsem na více než 99 procent přesvědčen, že vlak existuje, ovšem v tuto chvíli není možné ověřit, jaký je jeho náklad,“ řekl Zuchowski a dodal, že ve více než sto metrů dlouhé opancéřované soupravě mohou být šperky a další cennosti, které nacisté za války ukořistili, umělecká díla i archivní dokumenty.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jeden z tunelů u Valbřichu, který byl součástí komplexu Riese.

Smolarz v pondělí tvrdil, že žádný takový snímek neviděl. Požádal nicméně armádu, aby pomohla s hloubkovým průzkumem terénu, upozornila ČTK.

Úřady také daly uzavřít les v okolí, jelikož se sem v posledních dnech sjíždí množství zlatokopů a hledačů pokladů.

"Půlka obyvatel Valbřichu a další lidé se vrhli na lov pokladů, anebo se prostě jdou podívat. Máme starost o jejich bezpečí," řekla agentuře AP policejní mluvčí Magdalena Korosciková.

Jeden ze zvědavců prý jen o vlásek unikl smrti, když si dělal "selfie" na kolejích, po kterých se řítil vlak více než sedmdesátikilometrovou rychlostí.

Nález vlaku nedaleko Valbřichu ohlásili předminulý týden prostřednictvím svých právníků dva muži. Uvedli, že výměnnou za desetiprocentní odměnu ukážou, kde je vlak zasypán. Obrněný vlak by podle pověstí měl být v podzemních chodbách rozsáhlého komplexu Riese (Obr), který za války vybudovali v okolí Valbřichu nacisté.

Vlak se měl ztratit v roce 1945, když už se ke Slezsku přibližovala Rudá armáda. Místní pověsti hovoří dokonce o dvou ztracených soupravách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám