Hlavní obsah

Rakousko přitvrdilo, začalo s nepřetržitými kontrolami na hranicích

Vídeň
Aktualizováno

Rakousko kvůli pašování migrantů zpřísnilo kontroly na přechodech své východní hranice. Od nedělního večera zastavuje kamióny, nákladní automobily a dodávky. Během akce se podařilo zadržet pět převaděčů a objevit 200 uprchlíků, uvedly list Kurier a agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zpřísnění kontrol kvůli běžencům se na maďarsko-rakouských hranicích začaly tvořit frontyVideo: Reuters

 
Článek

Kontroly se konají u Nickelsdrofu, Eisenstadtu, Matterburgu a Oberpullendorfu při hranicích s Maďarskem. Soustředí se na hlavní tahy. Vozidla přijíždějící z Maďarska se nejprve vytipují a podezřelá se zastaví.

„Během hodiny se podařil první úlovek. Ve 21.05 byl na dálnici A4 zastaven Chrysler Voyager s francouzskou poznávací značkou. Bylo v něm přes deset uprchlíků - devět dospělých a tři děti a řidič,“ řekl agentuře APA mluvčí policie Helmut Marban. Uprchlíkům bylo řečeno, že jsou v bezpečí v Rakousku a převaděč byl zadržen. Jedna z uprchlic řekla, že pochází ze syrského Halabu zasaženého válečným konfliktem a chtějí do Německa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Uprchlíci poblíž maďarsko-rakouské hranice

Dosud bylo  zadrženo pět převaděčů a objeveno 200 migrantů.

Zpřísněné kontroly komplikují dopravu. Na hranicích s Maďarska s Rakouskem vznikly dlouhé fronty. U přechodu Hegyeshalom-Nickelsdorf je kolona dlouhá 30 km, před přechodem Szopron-Klingenbach šest kilometrů a před Kophazou-Deutschkreuzem čtyři kilometry.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kolony aut na maďarsko-rakouské hranici mají kvůli kontrolám asi 30 kilometrů.

Kontroly byly zavedeny na neurčitou dobu. Andrea Stipsits, který stojí v čele oddělení dopravy, dodal, že za podezřelá mohou být považována všechna auta, nákladní i osobní. Na kontroly je nasazeno 54 policistů, místní sbor byl posílený dvaceti příslušníky z Vídně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci na budapešťském nádražíVideo: Reuters

O zavedení kontrol ráno informovala v rozhlasu ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová. Zdůvodnila je nálezem chladírenského vozu s 71 udušenými migranty: „Čelíme kriminálníkům, kteří jsou výjimečně bezskrupulózní,“ řekla ministryně k akci proti převaděčům. „Vzkaz narušitelům zákona je zcela jasný – v Rakousku se nemůžete cítit v bezpečí. Zločinní převaděči budou v Rakousku dopadeni a skončí za mřížemi,“ dodala.

Zdůraznila, že prioritou je zachránit lidské životy jak uprchlíků, tak dalších účastníků silničního provozu. Vyjádřila pochopení pro maďarský plot na hranicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám