Hlavní obsah

Viděl jsem muže z vozu s mrtvými běženci, tvrdí slovenský řidič

Právo, ivi

Slovenský řidič Silvester tvrdí, že ve čtvrtek ráno viděl dva muže, kteří odcházeli od odstaveného chladírenského vozu na dálnici na východě Rakouska. Později se ve voze našlo 71 mrtvých běženců, mezi kterými byly i čtyři děti. Rakouská prokuratura předpokládá, že se uprchlíci v chladírenském voze udusili.

Foto: ČTK/AP

Těla běženců v odstaveném voze ležela už nějaký čas.

Článek

Silvester jezdí po této dálnici už několik let, rozváží totiž v Rakousku poštu. Všiml si, že muži odcházeli od odstaveného vozu, na němž byly nápisy ve slovenštině. „Jel jsem z Vídně ve směru na Budapešť. Kousek před Parndorfem stála dodávka. Předpokládal jsem, že má poruchu,“ řekl televizi Markíza.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovák viděl, jak od vozu odcházejí dva muži ve směru na Vídeň. „Jeden si oblékal bundu a druhý měl tašku, takovou jako na laptop,“ uvedl. Silvester tvrdí, že jim bylo přes třicet a měli tmavší pleť. „Kdybych jel stejným směrem, určitě bych zastavil. Když vidím v zahraničí Slováka na dálnici, že potřebuje pomoct, tak zastavím,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz mrtvých těl uprchlíků nalezených v nákladním autěVideo: Reuters

V Maďarsku byli v souvislosti s případem zadrženi tři Bulhaři a jeden Afghánec. Žádný ze zadržených nemá maďarské občanství.

Auto s maďarskými poznávacími značkami, které v minulosti patřilo slovenské firmě, bylo nalezeno odstavené na dálnici nedaleko hranic s Maďarskem. Policie následně vůz odtáhla do haly někdejší pohraniční veterinární stanice, kde těla vyprostila. Spekulovalo se, že stopy majitele vozu vedou do Rumunska, Bukurešť to ale odmítla.

Reklama

Výběr článků

Načítám