Hlavní obsah

Řeckým ministrem financí je dlouholetý vyjednavač s věřiteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nová řecká premiérka Vasiliki Thanosová jmenovala v pátek členy prozatímní vlády. Nejdůležitější křesla v úřednickém kabinetu obsadili experti, kteří mají důvěru většiny stran, napsala agentura DPA.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Nový řecký ministr financí Jorgos Chuliarakis (uprostřed) při slibu vlády

Článek

V čele ministerstva financí prozatímního kabinetu bude dlouholetý vyjednávač Řecka s věřiteli Jorgos Chuliarakis. Ministerstvo zahraničí povede sedmaosmdesátiletý bývalý řecký diplomat Petros Molyviatis.

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos pověřil ve čtvrtek Thanosovou sestavením úřednické vlády, když po demisi předchozího premiéra Alexise Tsiprase již nebyli dva další straničtí vůdci s to sestavit koalici opírající se o nadpoloviční většinu v parlamentu. Někdejší předsedkyně nejvyššího soudu se stala vůbec první ženou ve funkci ministerské předsedkyně Řecka.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Řecká vláda skládá slib

Favoritem SYRIZA

Přechodná vláda povede zemi do té doby, než bude ve volbách plánovaných na příští měsíc zvolen nový kabinet. Hlasování by se mělo konat 20. září, oznámila státní televize ERT.

Tsipras se svou vládou podal demisi 20. srpna poté, co vyjednal podmínky nového záchranného programu s mezinárodními věřiteli. Ten byl v rozporu s jeho volebním programem.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiérka Vasiliki Thanosová skládá slib. Vpravo prezident Prokopis Pavlopulos.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění je favoritem předčasných voleb Tsiprasova levicová strana SYRIZA. Hlas by jí dalo 23 procent dotázaných. Na druhém místě se ztrátou 3,5 procentního bodu skončila opoziční Nová demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám