Hlavní obsah

Další příměří na Ukrajině by mělo platit od září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Zástupci Ukrajiny a proruských separatistů se dohodli na novém pokusu o dosažení klidu zbraní na Donbasu. V únoru dojednané příměří by mělo vstoupit v platnost 1. září, oznámil ve středu Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) Martin Sajdik, který zprostředkuje jednání takzvané kontaktní skupiny v běloruském Minsku.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci na transportéru

Článek

Začátek klidu zbraní stanovili Ukrajinci a zástupci povstaleckých „republik” na první školní den. Podle Sajdika se strany konfliktu shodly na „společném ověření naplňování iniciativy”. OBSE je znepokojena eskalací násilí na východě Ukrajiny, kterou lze pozorovat v poslední době, uvedl dále Sajdik. Hlášení o mrtvých na obou stranách jsou skoro na denním pořádku.

Zmocněnec donbaských povstalců Denis Pušilin po jednání skupiny uvedl, že vidí pokrok v přípravě návrhu dokumentu, který by měl zajistit odsun zbraní ráže menší než 100 milimetrů.  Kontaktní skupina, která usiluje o ukončení konfliktu s více než 6400 oběťmi, se skládá ze zástupců Ukrajiny, Ruska, OBSE a proruských separatistů z východu Ukrajiny.

Porošenko jedná v Bruselu 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko bude ve čtvrtek  Bruselu jednat se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem o situaci ve své zemi. Hovořit se má hlavně o zprostředkovatelské roli Bruselu v ukrajinsko-ruském sporu o dodávky plynu a o výhradách Moskvy vůči dohodě o volném obchodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou.

Na pořadu jednání bude i situace na východě Ukrajiny, kde proti ukrajinské armádě od loňského jara bojují proruští separatisté. Kvůli občanské válce je Ukrajina na pokraji státního bankrotu. Povstalci ovládají některé významné průmyslové oblasti této východoevropské země.

Obama vyzval k většímu úsilí při řešení krize

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou vyzval k většímu úsilí ve snaze najít řešení krize na východě Ukrajiny. Informovaly o tom světové agentury. Merkelové rovněž poděkoval za chování Německa v rámci uprchlické krize.

Kyjevská vláda činí podle amerického prezidenta pokroky v naplňování závazků vyplývajících z minských dohod. Na řadě je prý nyní Moskva. Nová eskalace násilí na východní Ukrajině je důsledkem rostoucí aktivity jednotek proruských separatistů, uvedl Obama podle Bílého domu v rozhovoru s německou kancléřkou.

Americký prezident rovněž ocenil vedoucí úlohu, kterou Německo podle něj převzalo v Evropě při řešení uprchlické krize. Merkelové poděkoval především za nedávné rozhodnutí Berlína usnadnit přijímání syrských uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám