Hlavní obsah

Církev vyzývá FIAT, aby ctil neděli

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Gianfranco Todisco, arcibiskup z jihoitalského městečka Melfi, napsal otevřený dopis generálnímu řediteli automobilky Fiat-Chrysler Sergiovi Marchionnemu.

Foto: Právo

Logo automobilky FIAT

Článek

V Melfi stojí moderní továrna na automobily, která vyrábí úspěšně modely Jeep Renegade a Fiat 500X.

Po odbytové krizi a snižování počtu zaměstnanců přišel nyní boom, továrna vzala zpět všechny propuštěné a na podzim ­na­jme 1500 nových dělníků. Ale i to nestačí, pracuje se na tři směny, včetně nedělních ­přes­časů.

A o tom je arcibiskupův dopis. „Neděle je den, kdy rodina má být společně, rodiče si mají hrát s dětmi a odpočívat. A proto jsem panu Marchionnemu, se kterým mám korektní vztah, napsal, že by se v neděli nemělo pracovat. A neříkám to proto, že by místo do práce ten či onen šel do kostela. Takoví lidé jdou na mši vždy. Platí to pro všechny.“

Na dotaz, zda doufá, že mu ­Fiat-Chrysler vyhoví, arcibiskup Todisco odpověděl. „Teď nejspíš ne, avšak třeba se někdo zamyslí a příště to udělá lépe.“

Reklama

Výběr článků

Načítám