Hlavní obsah

Vlna běženců přešla Srbsko a dorazila na hranici s Maďarskem

– Budapešť • Aktualizováno
Právo, ČTK, Ivan Vilček, Budapešť

První stovky uprchlíků po několika dnech překonaly území Srbska a Makedonie a v pondělí večer dorazily k maďarským hranicím. Ještě v sobotu se vlnu běženců na hranicích s Řeckem snažila zadržet makedonská policie. Několik tisíc jich ale prorazilo policejní kordon i zátarasy z ostnatého drátu a vydalo se na sever.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z Makedonie se valí do Srbska tisíce migrantůVideo: Reuters

 
Článek

Maďarská televize M1 v živém vstupu informovala, že na kolejích, které vedou ze Srbska do Maďarska, se objevil souvislý zástup migrantů.

Železniční trať je pro ně ideálním přechodem. Kolem kolejí už totiž maďarská armáda postavila bariéru ze žiletkového drátu. Mezi srbskou obcí Chorgoš a maďarskou vesnicí Röszke jezdí vlak dvakrát denně, ale na kolejích bariéra pochopitelně není.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Uprchlíci kolem mě procházejí po stovkách. Na maďarské straně je čekají policisté, kteří je odvážejí do asi kilometr vzdáleného záchytného táboru u Röszke,“ uvedla v pondělí večer redaktorka M1.

V dalším živém vstupu odhadla, že za půl hodiny kolem ní prošlo 200 až 250 uprchlíků. V pondělí podle ní dorazilo do Maďarska asi 700 migrantů.

Foto: MTI

Uprchlíci nastupují do autobusu v srbském městě Subotica a směřují k hranicím Maďarska.

Foto: MTI

Uprchlíci vystupují z vlaku nedaleko srbsko-maďarské hranice.

Podle televize dorazila na hranice první část z asi pěti tisíc migrantů, kteří se po uvolnění blokády na řecko-makedonské hranici vydali přes Makedonii a Srbsko směrem k hranicím Evropské unie. Přes Srbsko je převážely desítky autobusů a vlaků. Cílem uprchlíků je většinou Německo.

Další posily

V souvislosti s jejich neutuchajícím přílivem Maďarsko vyslalo k hranicím se Srbskem další policejní posily.

Tým pětadvaceti vyšetřovatelů se má podle agentury MTI soustředit hlavně na sledování pašeráckých gangů, ale i na nelegální překračování hranic.

Podle mluvčí policie Viktórie Kovácsové tvoří čerstvé posily specializovaní vyšetřovatelé, kteří budou zahajovat trestní řízení proti lidem, kteří hranice překračují nelegálně.

Překonat bariéru není těžké

Hranice se Srbskem v současnosti ve dne v noci střeží několik tisíc policistů. Drátěné zábrany, které mají pronikání běženců zabránit, ale spolehlivé příliš nejsou.

Televize M1 oznámila, že bariéra na srbsko-maďarských hranicích byla v pondělí poškozena na pěti místech.

„Migranti přestříhali dráty, nebo na žiletkový drát hodili rozbalený spacák, aby se nepořezali a zátaras překonali,“ uvedla televize.

Na 175 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranici staví maďarská armáda dvojí bariéru. Půl druhého metru vysoký zátaras ze žiletkového drátu má byt dokončený do konce srpna a do konce listopadu vedle něj vyroste další tři metry vysoká drátěná bariéra. Maďarsko si od toho slibuje zastavení vlny migrantů.

Do Maďarska letos přišlo zhruba 130 000 uprchlíků. Je to zhruba třikrát víc než loni.

Reklama

Výběr článků

Načítám