Hlavní obsah

Slovenští lékaři se ptají, proč se Kiska nechal operovat v Plzni

Právo, ivi
Bratislava
Aktualizováno

Laparoskopická operace kyčelního kloubu, kterou podstoupil minulý týden slovenský prezident Andrej Kiska v Plzni, vyvolala v jeho vlasti polemiku v lékařských kruzích, protože takový zákrok je už tři roky úspěšně prováděn ve vojenské nemocnici v Ružomberku.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Slovenský prezident Andrej Kiska opouští plzeňskou nemocnici.

Článek

Kiska nechápe, proč ve chvíli, kdy je po operaci, slovenské ministerstvo vnitra informuje o tom, že mohl absolvovat zákrok na Slovensku.

„Po operaci jsem telefonoval s ministrem vnitra a věřím, že došlo k nedorozumění. Řídil jsem se tím, co mi řekli lékaři, a ti mi doporučili pracoviště v zahraničí. To, že lékař, kterého jsem v životě neviděl, mi den před operací mezi dveřmi něco řekne, nepokládám za doporučení,“ uvedl Kiska v rozhovoru pro deník Nový čas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovenský prezident odmítá, že by  volbou zahraniční kliniky dal najevo nedůvěru ke slovenským lékařům. Zdůraznil, že doposud všechny zákroky absolvoval na Slovensku. „Určitě pro mě, ale i pro moji rodinu, která se na mě byla podívat na otočku z Popradu, by bylo pohodlnější být ve Vojenské nemocnici v Ružomberku, o které jsem slyšel hodně dobrého,“ dodal.

Kiskovu předchůdci Ivanu Gašparovičovi měnili na Slovensku v roce 2011 kyčelní kloub, loni se podrobil operaci v Bratislavě i premiér Robert Fico.

Nemocnice sv. Michala v Bratislavě, která patří pod ministerstvo vnitra, však tvrdí, že Kiskovi doporučila operaci v Ružomberku. „Rozhodnutí prezidenta nechat se operovat v Plzni bylo jeho osobním rozhodnutím,“ uvedlo ministerstvo vnitra. Mluvčí prezidentské kanceláře Krpelan tvrdí, že o možnosti operace v Ružomberku se prezident dozvěděl až den před hospitalizací v Plzni.

Operaci v ČR hradila zdravotní pojišťovna Dôvera, u níž je prezident pojištěný. Loni pojišťovna schválila 120 hospitalizací v ČR, letos zatím 90.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám