Hlavní obsah

V Německu obvinili dvojitého agenta, pracoval pro CIA i Rusy

– Karlsruhe

Německá prokuratura obvinila z vlastizrady někdejšího pracovníka Spolkové zpravodajské služby (BND), který je podezřelý, že prodal informace americké tajné službě CIA za sto tisíc dolarů. Poté prodal informace i Rusku. Ve čtvrtek to oznámila německá tisková agentura DPA a týdeník Der Spiegel.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Vůz německé policie

Článek

Dvaatřicetiletý muž Markus R. byl zadržen na začátku července 2014 s podezřením na vlastizradu, porušení služebního tajemství a přijímání úplatků. [celá zpráva]

Krátce po zatčení byl  z Německa vyhoštěn hlavní zástupce amerických tajných služeb působících v Německu. [celá zpráva]

Obviněn byl 11. srpna, prokuratura o tom však neinformovala.

Americké Ústřední zpravodajské službě začal prodávat tajné informace v roce 2008, tedy pouhý rok poté, co začal pracovat pro BND v oddělení pro zámořské operace. Kromě 218 dokumentů ji předal i informace o lidech, kteří pracovali ve vedení BND v mnichovské čtvrti Pullach. Na disku, který u něj zabavili, měl informace o 3500 lidech pracujících pro BND. Údajně také předával CIA dokumenty o parlamentním vyšetřování odposlouchávání německých politiků americkou tajnou službou NSA. [celá zpráva]

Loni také nabídl spolupráci Rusům. Předal jim tři dokumenty na mnichovský konzulát. Dopaden prý byl na základě e-mailu, který zaslal ruské ambasádě v Berlíně.

Aféra loni dále zkomplikovala vztahy Berlína s Washingtonem pošramocené kauzou kolem masového sledování elektronické a mobilní komunikace nejvyšších německých představitelů NSA, jejíž pozornosti údajně neunikl ani mobilní telefon kancléřky Angely Merkelové.

Reklama

Výběr článků

Načítám