Hlavní obsah

Nejdou do práce a darují krev. Poláci chtějí Británii ukázat, že se bez nich neobejde

Londýn

Polští přistěhovalci ve Velké Británii ve čtvrtek demonstrativně stávkují anebo darují krev. Chtějí tak britské veřejnosti, v níž sílí hlasy proti imigrantům, ukázat, že se významně podílejí na chodu ekonomiky a země. Podporu akci organizované převážně přes sociální sítě předem vyjádřily tisíce Poláků.

Foto: Profimedia.cz

Část polské komunity se rozhodla demonstrovat před britským parlamentem.

Článek

Více než tisíc lidí se chystalo demonstrovat před parlamentem v Londýně, zatímco účast v dárcovské kampani přislíbilo více než 2300 lidí. Cíl jejich akce je symbolický. Poláci na pozadí sílících projevů proti imigrantům a námezdním dělníkům ze zahraničí chtějí ukázat, že se bez nich Britové neobejdou.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Debata o vlastní roli v britské společnosti začala před několika týdny v polsky psaném listu Polish Express.

„Čtenáři začali diskutovat o tom, co by se stalo, kdyby desítky tisíc Poláků ve Spojeném království nešly jeden den do práce. Diskutovalo se o tom, že by to byl důkaz, jak tvrdě lidé z Polska pracují a jaký prospěch má země z imigrantů obecně. Ten nápad nebyl brán vážně, ale pak se diskuse rozvinula na internetu a začala sílit,“ vylíčil pozadí akce George Byczynski, který zorganizoval kampaň #polishblood.

Obavy z UKIP

Dodal, že pro něj a jeho přátele je stávka až posledním prostředkem, proto vymyslel, že by se s rodáky mohl vydat darovat krev. „Víme, že zdravotnictví letos potřebuje 200 000 dárců, takže nás napadlo, že bychom mohli sehnat 10 000 nebo víc migrantů, aby s tím pomohli,“ řekl Byczynski, který v Londýně žije šest let.

On sám se prý s protipolskými náladami nesetkal, ale jeho kamarád, který žije v Kentu, zase ano a opakovaně. Neznámí žháři mu prý dokonce zapálili garáž.

„Máme obavy kvůli loňskému růstu Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP),“ poznamenal Byczynski pro deník The Guardian a dodal, že také politici z dalších stran slovně útočí na přistěhovalce včetně Poláků a dělají z nich obětní beránky.

Reklama

Výběr článků

Načítám