Hlavní obsah

Maďarské hranice budou před migranty chránit tisíce policistů

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Maďarská vláda se nespoléhá pouze na výstavbu 175 kilometrů dlouhé bariéry na srbsko-maďarské hranici, ale k ochraně hranic využije i několik tisíc policistů. V úterý to uvedl ministr, vedoucí úřadu vlády János Lázár.

Foto: Bela Szandelszky, ČTK/AP

Uprchlíci z Afghánistánu na maďarsko-srbských hranicích

Článek

„Jejich úkolem bude zakročit proti stále agresivnějším migrantům,“ uvedl Lázár. Ministr potvrdil, že parlament v nejbližších dnech projedná návrh na změnu trestního řádu. Podle novely bude ilegální přechod hranice a poškozování budované bariéry trestným činem. Pachateli budou hrozit tři až čtyři roky vězení. Přísněji se bude postihovat také pašování lidí.

Nábor strážců táborů

Maďarské ministerstvo vnitra chce zaměstnat až 1358 ozbrojených strážců uprchlických táborů. Podle deníku Népszabadság už začal nábor. Ministerstvo rovněž zaměstná dvě stovky nových policistů. Ti nastoupí na dvouletou střední policejní školu, tudíž nebudou ihned k dispozici.

Ministerstvo vnitra přistoupilo ke zmíněným opatřením v souvislosti s plánem otevřít nové tábory pro uprchlíky. Od začátku roku už vstoupilo na území Maďarska 110 tisíc běženců většinou z Afghánistánu, Sýrie a Iráku.

Kampaň v zahraničí

V tranzitních zemích jako Makedonie, Srbsko nebo Řecko chce budapešťská vláda zaplatit kampaň, která by odradila migranty od cesty do Maďarska. „Dáme tím jasně najevo, že se jim nevyplatí cestovat do Maďarska,“ uvedl Lázár. Není zatím jasné, zda kampaň proběhne v médiích, nebo na billboardech.

Lázár kritizoval rozhodnutí Evropské komise, která z částky 2,4 miliardy eur určené na řešení krize s uprchlíky přidělila Maďarsku pouze 64 miliónů eur. Ministr upozornil, že Itálie a Řecko dostanou 558 resp. 474 miliónů eur. Lázár to označil za upřednostňování starých členských zemí Evropské unie. „Do Maďarska přitom přišlo od začátku roku už 110 tisíc uprchlíků a z tohoto hlediska je nejpostiženější zemí Unie,“ dodal.

Jobbik chce referendum

Maďarská opoziční ultrapravicová strana Jobbik chce podmínit výstavbu nových sběrných táborů pro uprchlíky souhlasem obyvatel v místním referendu. „Chceme dosáhnout toho, aby tábor bylo možné postavit pouze se souhlasem obyvatel obcí v okruhu 15 kilometrů od místa plánované výstavby. Pokud by to odmítla nadpoloviční většina, vláda by nemohla tábor postavit,“ uvedl předseda strany Gábor Vona.

Dvojí ochrana

Romulusz Ruszin z maďarského ministerstva obrany potvrdil pro televizi, že se na hranici se Srbskem staví dvojí bariéra. „V první fázi se do konce srpna postaví necelé dva metry vysoký zátaras ze žiletkového drátu. Následně bude do konce listopadu dokončena i původně avizovaná přes tři metry vysoká bariéra. Kombinace těchto dvou systémů bude tvořit dočasnou uzavírku hranic se Srbskem,“ uvedl Ruszin.

Reklama

Výběr článků

Načítám