Hlavní obsah

Hranice EU v červenci překročilo přes sto tisíc běženců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hranice Evropské unie v červenci překročilo téměř 110 tisíc běženců. Je to nový rekord a zároveň je to poprvé, co počet běženců v jednom měsíci přesáhl sto tisíc, oznámila evropská agentura Frontex, která zajišťuje vnější hranice Evropské unie. Od ledna do EU přicestovalo už asi 340 tisíc běženců, což je o zhruba 60 tisíc více než za celý loňský rok.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Uprchlíci ze Sýrie na trajektu Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pomoci.

Článek

"Hlavní podíl na rekordním počtu běženců, kteří do EU pronikli nelegálně, zaujímají Syřané a Afghánci," uvedl Frontex. Jeho prohlášení upřesňuje, že do EU za červenec přicestovalo zhruba 107 500 lidí. Proti červnu, kdy do EU přijelo více než 70 tisíc běženců, jde o značný nárůst. Agentura Reuters poznamenala, že červencové číslo je třikrát větší než za stejné období v loňském roce.

"Je to pro Evropu mimořádná situace, která vyžaduje, aby všechny členské státy podpořily národní úřady, které se s obrovskými počty uprchlíků na svých hranicích potýkají," prohlásil podle médií ředitel Frontexu Fabrice Leggeri.

Největší nápor běženců hlásí Řecko, kam z Turecka v červenci připlulo takřka 50 tisíc lidí. Itálie zaznamenala za červenec přes 20 tisíc uprchlíků, většina z nich přeplula Středozemní moře z Libye. Maďarsko zaregistrovalo přes 34 800 uprchlíků, kteří hranice do EU překročili z nečlenských zemí, především ze Srbska.

Reklama

Výběr článků

Načítám