Hlavní obsah

Muzeum Andyho Warhola v Medzilaborcích přišlo o originál Campbellovy polévky

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Muzeum moderního umění Andyho Warhola v Medzilaborcích zapůjčilo bratislavskému podnikateli dva obrazy, ale ten je nevrátil. Slovenská média v pondělí informovala, že zmizel originál ze série Campbellových polévek a kopie portrétu Marilyn Monroe.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Campbellovy polévky proslavily Andyho Warhola po celém světě.

Článek

Obraz Campbell´s Soup Hot Dog Bean koupilo muzeum před patnácti lety za 2500 eur (přes 67 tisíc Kč). Dnes se jeho hodnota odhaduje na 36 tisíc eur (téměř milión korun).

Ředitelka muzea Valika Maďarová byla odvolána pro podezření z porušení pracovní disciplíny. „Díla byla zapůjčena na základě smlouvy k propagačním a edukačním účelům,“ tvrdí nyní již bývalá ředitelka.

Spor podnikatelů

Případem se už zabývá policie. „Evidujeme trestní oznámení ve věci podezření z trestného činu podvodu a trestného činu zpronevěry,“ potvrdil policejní mluvčí Michal Szeiff.

Deník Hospodárske noviny uvedl, že obrazy zřejmě zablokoval spor mezi dvěma podnikateli. Jednatel společnosti Arts Group Martin Švajda, který si obrazy vypůjčil po úspěšné spolupráci na dvou předcházejících výstavách, se dostal do sporu s izraelským podnikatelem Herbertem Gorgem. Od toho si půjčil půl miliónu eur na nákup uměleckých děl včetně Warholových obrazů. Švajda ale zůstal údajně izraelskému podnikateli dlužen. Ze zprávy HN ale přímo nevyplývá, zda Gorge drží obrazy jako zástavu.

Muezum dočasně vede šéf hvězdárny

Krizovým vedením muzea byl pověřen ředitel Vihorlatské hvězdárny Igor Kudzej. „Jsem pověřen vedením do vyřešení problému,“ uvedl. Odvolaná ředitelka odmítá komunikovat a k inkriminované smlouvě o zapůjčení obrazů se zatím nové vedení ani kontroloři nedostali.

Společnost Andyho Warhola, která má v muzeu 200 exponátů, Kudzejovo jmenování kritizovala. „Nepovažujeme to za adekvátní krok. Muzeum a hvězdárna jsou odlišné instituce,“ řekl prezident společnosti Martin Cubjak. Věří, že se obrazy do muzea vrátí.

Společnost dohlíží na artefakty, které jsou majetkem Nadace Andyho Warhola se sídlem ve Spojených státech a pozůstalých. Ty tvoří součást expozice muzea v Medzilaborcích. Warholovi rusínští předkové pocházeli z nedaleké vesnice Miková.

Warholovy obrazy zmizely v době, kdy se na Slovensku řeší skandál s prodejem vzácné busty papeže Pavla V. od italského barokního sochaře Giana Lorenza Berniniho. Dílo loni na aukci v Bratislavě vydražili za vyvolávací cenu 24 tisíc eur (téměř 650 tisíc korun). Letos se ale busta dostala do Londýna a následně ji prodali do USA za 30 miliónů dolarů (740 miliónů korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám