Hlavní obsah

Rostoucí napětí na východě Ukrajiny hrozí výbuchem, varoval Steinmeier

Kyjev/Doněck

Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier neděli varoval, že situace hrozí výbuchem. Vyzval obě znepřátelené strany usednout za jednací stůl, aby předešly dalšímu stupňování násilí. Podle separatistů je situace v Donbasu „krok od obnovení bojů v plném rozsahu”.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci pálí na cvičení pod dozorem britského instruktora.

Článek

„Situace na východě Ukrajiny je výbušná,” řekl německý ministr zahraničí listu Bild am Sonntag. „V sázce je hodně. Pokud se obě strany konfliktu nevrátí k mírovému procesu, kdykoliv se může spustit nová spirála eskalace bojů,” prohlásil.

Za nezbytné považuje, aby za vyjednávací stůl usedli zástupci Kyjeva, separatistů a mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která dohlíží na dodržování příměří. Jednání by podle něj mohlo snížit napětí.

Ukrajinská armáda a separatisté se v neděli opět vzájemně obvinili z porušování příměří a ostřelování protivníka v regionu Donbas na východě země.

Ukrajinská armáda oznámila, že pozice ukrajinských sil byly za posledních 24 hodin ostřelovány ve 136 případech, což si vyžádalo šest zraněných, napsala Ukrajinska pravda. Žádný voják podle sdělení tiskového střediska operace proti separatistům ATO ale nepadl. Separatisté nevyužili tolik raketomety grad, které nasadili jen ve čtyřech případech, ale stále pálí z houfnic ráže 122 mm a 152 mm i z minometů ráže 120 mm. Jako už tradičně byla největší aktivita bojovníků zaznamenána od 18 hodin v Doněcké oblasti.

Krok od obnovení bojů

Naopak podle separatistů se v noci ocitla pod ukrajinskou palbou města a vesnice podél celé fronty. V Doněcku podle místních úřadů byl zabit jeden civilista a pět utrpělo zranění, dalšího mrtvého hlásí městečko Telmanove ležící asi 50 kilometrů od Mariupolu.

Jeden z vůdců separatistů Denis Pušilin v neděli prohlásil, že situace v Donbasu se prudce zhoršuje a vyzval OBSE a velmoci, které dojednaly minské dohody, aby zasáhly. Neuznávaná Doněcká lidová republika podle něj už dlouho nebyla tak mohutně ostřelována ukrajinskými děly. „Ocitli jsme se krok od obnovení bojů v plném rozsahu,” varoval Pušilin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám