Hlavní obsah

Trajekt na Kosu už přijímá uprchlíky, nabízí jim přístřeší

– Kos

Obří trajekt Eleftherios Venizelos, který slouží jako nouzové středisko pro migranty na řeckém ostrově Kos, začal v noci na neděli přijímat první uprchlíky. Kolem půlnoci se v okolí lodi shromáždily stovky Syřanů, kteří stáli ve frontách a postupně se naloďovali. Plavidlo má místo pro asi 2500 běženců. V přístavu Kos by mělo zůstat asi dva týdny, říkají místní představitelé. Co bude dál, se zatím neví.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti se na Kosu naloďuji na trajektVideo: Reuters

 
Článek

Uprchlíci na lodi najdou přístřeší, už nebudou muset spát v ulicích města a zároveň se tam budou moci registrovat. Vláda v Aténách plavidlo vyslala, aby ulehčila místním úřadům, které registraci obrovského množství běženců nezvládají. Denně přijíždí kolem 800 nových migrantů.

Oproti sobotě se v neděli brzy ráno situace u přístavu změnila a je znát, že uprchlíků ubývá, jak odjíždějí dál do řeckého vnitrozemí nebo využili možnosti jít na trajekt.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Syrští uprchlíci čekají před trajektem Eleftherios Venizelos

Předtím běženci polehávali a posedávali téměř ve všech parcích v okolí městských hradeb, ráno už tam nikdo nebyl. Policie rovněž přístup k plavidlu ohradila a u brány stojí vojáci, kteří dovnitř pouští jen uprchlíky.

Na trajekt jich přišlo hodně

"V noci jich sem přišlo hodně. Nedokážu říct přesně kolik, nepočítal jsem je," říká hlídkující voják. "Až k lodi ale nemůžete, možná odpoledne. Mám své příkazy," dodává.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na Kosu se poprali o jídlo a pitíVideo: Reuters

Je pět hodin ráno a k lodi se trousí další skupinky migrantů, většinou celé rodiny s dětmi v náručí. Další desítky jich pospávají na nedaleké pláži. Kolem šesté hodiny se u přístavu rovněž objevuje hlouček běženců, které v noci na moři zachránila pobřežní stráž. Posedávají na vestách a postupně také míří do útrob lodi.

Na trajekt se chtěl dostat i mladý Syřan, který na Kos dorazil již ve čtvrtek. Přijel i s manželkou, několikaměsíční dcerou a dvěma malými syny. "Jeli jsme na člunu z (tureckého přístavního města) Bodrumu, bylo to nebezpečné, ale v Sýrii se už kvůli válce nedalo být. Je tam pořád (syrský prezident) Bašár Asad a je to šílené," říká muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. V Sýrii studoval historii a živil se jako učitel.

Z Řecka by se prý rád dostal do Německa, do Hamburku či Mnichova. Sebe ani svou rodinu raději nechtěl nechat fotografovat. "Mám další příbuzné v Sýrii, sestru, rodiče, nechci je ohrozit. Asadovi lidé by je mohli zastřelit," říká. Jestliže ale válka skončí, chtěl by se prý vrátit zpátky. "Je to má rodná země," uzavírá.

Reklama

Související články

Uprchlíci čekají na Kosu před trajektem

Před obřím trajektem Eleftherios Venizelos v přístavu ve městě Kos v sobotu postávají, polehávají či sedí desítky uprchlíků a další sem neustále míří. Někteří...

Výběr článků

Načítám