Hlavní obsah

Uprchlíci čekají na Kosu před trajektem

Kos

Před obřím trajektem Eleftherios Venizelos v přístavu ve městě Kos v sobotu postávají, polehávají či sedí desítky uprchlíků a další sem neustále míří. Někteří nemají žádné osobní věci, jiní jdou s igelitkou či batohem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti na Kosu se popraliVideo: Reuters

 
Článek

Ženy sedí na zemi a v rukou uspávají své malé děti. Všichni čekají na otevření lodi, která se má stát nouzovým střediskem pro běžence. Krátce před jedenáctou hodinou dopoledne je ale policie začíná posílat zase zpátky do města. Všichni jsou zmatení a netuší, kdy se budou moci zase vrátit. „Kdy bude loď otevřená? Možná dnes večer,” odpovídá jeden z policistů.

Loď do přístavu připlula již v pátek, mnozí z uprchlíků tak nechápou, proč se ještě nemohou dostat dovnitř. Plavidlo by mělo poskytnout přístřešek asi 2500 uprchlíkům.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Potyčky mezi uprchlíky z Íránu. Pákistánu a Afghánistánu před policejní stanicí na Kosu

Údajně se ale vnitřek lodi ještě připravuje, zejména z bezpečnostního hlediska. Zároveň se šíří informace, že se vše oddaluje, protože se ještě neví, jestli budou běžence dovnitř volat a pouštět na základě jejich jmen, nebo čísel, která jim při registraci přidělili.

„Každou chvíli nám říkají něco jiného. Nevíme, co bude,” říká mladý Syřan Ahmad, který jako jeden z mála umí pár anglických slovíček. Když jeden z policistů do davu vykřikuje, kdo tady umí trochu anglicky, je to právě on, kdo k němu jde a vyslechne si, že uprchlíci mají z prostoru před lodí odejít. Pak se tuto informaci snaží sdělit ostatním. Většina běženců je podle něj ze Sýrie, jsou tu ale i Iráčané či Afghánci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Kos připlula obří výletní loď, ve které najdou azyl tisíce migrantůVideo: Reuters

Protože tu kromě pár policistů není nikdo, kdo by situaci organizoval, vyptávají se uprchlíci i několika novinářů, kteří do přístavu dorazili. Někteří jsou překvapeni, protože si mysleli, že trajekt pojede dál do Řecka. Takové plány ale údajně nejsou. Říká se, že by měl v přístavu zůstat asi 15 dní a ulehčit místním úřadům, které registraci tak obrovského počtu migrantů nezvládají. Co bude dál, nikdo neví.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Naloďování uprchlíků na ostrově Kos do lodě do Atén

Denně přijíždí na řecký ostrov Kos asi 800 uprchlíků, vždy na člunech z nedalekého Turecka. Když se jim podaří dostat se až na pobřeží, vyloďují se na pláži na okraji města. Když je zachraňují přímo na moři, pobřežní stráž je přiváží do přístavu. Na jeho špici, kde nyní kotví Eleftherios Venizelos, je tak vidět i množství gumových člunů, na kterých běženci dorazili, a všude se povalují svítivé záchranné vesty.

„Nejsou tu záchody, žádné zázemí pro ženy s dětmi,” stěžuje si Ahmad. Postupně se mu daří přimět ostatní, aby se od trajektu vzdálili. Jak dodává, zejména rodiny s dětmi by se rády do trajektu dostaly, aby jako doposud nemusely žít ve městě jen tak na ulici. K lodi, která by jim měla poskytnout útočiště, se prý vrátí později, říkají někteří. Jiní si o kousek dál stoupají do fronty na jiné plavidlo, které směřuje do řeckého vnitrozemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám