Hlavní obsah

Moskva kritizuje po tvrdých přestřelkách na Donbasu Kyjev, že jedná neodpovědně

Moskva

Moskva obvinila v úterý Kyjev, že svými nezodpovědnými akcemi ohrožuje plnění minských dohod, které mají na východ Ukrajiny vrátit klid a mír. Prohlášení ruského ministerstva zahraničí přišlo den poté, co ukrajinská armáda oznámila nejtěžší ostřelování svých pozic proruskými separatisty od únorového podpisu zmíněných dohod.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Ukrajinští separatisté na obrněných transportérech u Debalceva

Článek

„Vyzýváme ukrajinskou stranu, aby postupovala zdrženlivě a svými nezodpovědnými akcemi nenarušovala postup plnění minských dohod ve sféře bezpečnosti,” zdůrazňuje se podle agentury TASS v prohlášení ruské diplomacie. Ta přiznává výrazné zhoršení situace podél frontové linie na jihovýchodě Ukrajiny. Vinu za to ale dává ukrajinské straně. „Bohužel se výrazně zostřila agresivní rétorika Kyjeva,” tvrdí ruské ministerstvo.

Poukazuje mimo jiné na to, že ukrajinská vláda při posledním jednání kontaktní skupiny 3. a 4. srpna v Minsku odmítla podepsat dohodu o stažení tanků, děl ráže do 100 milimetrů a minometů ráže do 120 milimetrů na vzdálenost 15 kilometrů od linie kontaktu z obou stran.

„Ukrajinská vláda s kategorickým poukazováním na nějaké hrozby a provokace začala mluvit o vracení na bojové linie těžkých zbraní a dělostřeleckých systémů, které byly staženy do týlu v souladu s komplexem opatření ke splnění minských dohod sjednaným letos 12. února,” uvádí se rovněž v prohlášení.

Ukrajina v pondělí obvinila povstalce, že zintenzivnili palbu na pozice armády.

Připomněla přitom nový nárůst počtu obětí mezi vojáky.Za posledních dvacet čtyři hodin padl další voják a třináct jich bylo zraněno. Nejsilnější přestřelky byly v mariupolské oblasti a u Horlivky, Doněcku a Starohnativky, uvedlo podle Ukrajinske pravdy velení operace ATO.

Kyjev a západní země obviňují Moskvu z podněcování rebelie na východě Ukrajiny a z vojenské podpory separatistů. Kvůli tomu také přijaly proti Rusku sankce, které několikrát zpřísnily. Moskva ale rozhodně popírá, že by povstalcům posílala na pomoc řadové vojáky a zbraně.

Od vypuknutí ozbrojeného konfliktu na Donbasu na jaře loňského roku už přišlo o život více než 6500 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám