Hlavní obsah

EU bude dál pomáhat farmářům postiženým ruským embargem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) v pátek oficiálně o rok prodloužila opatření na podporu zemědělských sektorů, které byly postiženy ruskými zákazy dovozu. Opatření mají trvat do 30. června 2016. Tento krok následoval den poté, co ruské úřady začaly ničit tuny zabavených potravin, jejichž dovoz ze Západu Moskva zakázala.

Foto: Federal Service for Veterinary and Phytosanitary Surveillance in Belgorod region/Handout, Reuters

Likvidace sýra v Belgorodské oblasti

Článek

„Dnešní rozhodnutí vyplývá z rozhodnutí Ruska prodloužit o rok embargo na dovoz unijních potravin. Protože ruské embargo bylo prodlouženo, musíme pokračovat v zaručování bezpečnosti producentů potýkajících se s potížemi,” uvedl eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan v komuniké.

Podpora je podle agentury AFP zaměřena především na pomoc při skladování, jehož kapacita se zvýšila o 3000 tun pro každý členský stát.

Vývoz mléka z EU do Ruska se od zavedení embarga podle údajů EK snížil o deset procent, ovoce a zeleniny o 12 procent. Ruský trh v roce 2013 představoval odbytiště pro asi deset procent potravinářských výrobků z EU.

Ve snaze zmírnit dopady ruských kroků na evropské zemědělce spustila EU výkupy a podporu dlouhodobého skladování některých mléčných produktů, především másla (skoro 110 000 tun od září 2014) a sušeného mléka. Opatření týkající se ovocnářství a produkce zeleniny skončila na konci června. Nyní komise předpokládá jejich obnovení opět do konce června příštího roku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko už zlikvidovalo sedm tun sýrů a 150 tun vepřových výrobků z evropské produkceVideo: Reuters

EK nicméně upozornila, že od ruského zákazu se podařilo zvýšit export unijních produktů zejména do Spojených států, Číny, Švýcarska a Hongkongu.

Situací se mají 7. září na mimořádné schůzce v Bruselu zabývat ministři zemědělství.

Ruské sankce na dovoz potravin z EU prezident Vladimir Putin na konci června o rok prodloužil. Od čtvrtka se také v zemi ničí potraviny, u nichž je podezření, že jde o reexport ze zemí EU. [celá zpráva]

Na ruském sankčním seznamu figurují ovoce, zelenina, maso, drůbež, ryby, mléko a mléčné výrobky. Moskva zákazem jejich dovozu reagovala na evropské hospodářské sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám