Hlavní obsah

Uprchlíci platili i za záchranné vesty. Když se loď potápěla, zamkli je v podpalubí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palermo

Italská policie uvalila v pátek vazbu na dva Libyjce, dva Alžířany a Tunisana. Jsou obviněni z několikanásobného zabití a obchodování s lidmi. Jde o pašeráky, kteří převáželi stovky uprchlíků na rybářské lodi, jež se ve středu potopila ve Středozemním moři. Záchranáři stále pátrají po dvou stovkách lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci v ItáliiVideo: Reuters

 
Článek

Pašeráci vybírali od běženců mezi 1200 až 1800 dolary (30 000 až 44 500 Kč) podle toho, kde byli na lodi umístěni. Další peníze inkasovali za prodej záchranných vest.

Migranti v podpalubí platili méně, sdělila italská policie. Pětici pašeráků ve věku 21 až 24 let začali vyšetřovatelé stíhat na základě výpovědí uprchlíků, kteří popsali úděsnou situaci na lodi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Peklo na lodi

Do potíží se přetížená rybářská loď dostala ve středu ráno asi 25 kilometrů od libyjských břehů pouhé tři hodiny po vyplutí. Když začala nabírat vodu, posádka nařídila migrantům, aby plavidlo opustili. Ty, kteří odmítli skočit do moře, bili pásky nebo holemi.

Foto: Reuters

Migranti za z převržené lodi

Část vzpurných uprchlíků pak zamkli v podpalubí a dalším migrantům na palubě nakázali, aby si sedli na poklopy výlezů, aby se nemohli dostat ven. Když se vzpouzeli, řezali je noži. Nakonec posádka vyslala nouzový signál, uvedl list The Fiscal Times

Foto: Reuters

Přeživší migranti z potopené lodi

Když k člunu dorazila jako první loď irského námořnictva Le Niamh, většina uprchlíků se nahrnula k jedné straně a plavidlo se převrhlo.

Zachránit se podařilo přes 400 lidí, z vody bylo vytaženo 26 těl. Mezi mrtvými jsou i tři děti. Dvě stě lidí je ale stéle nezvěstných. Podle zachráněných zahynuli, protože byli zamčeni v podpalubí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám