Hlavní obsah

Řecko žádá o pomoc s imigranty, situace na ostrovech je chaotická

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Řecké úřady nemohou zvládnout nápor tisíců imigrantů, kteří přišli na jeho území a nyní tam setrvávají, prohlásil v pátek premiér Alexis Tsipras. Vyzval Evropskou unii, aby projevila větší solidaritu s jeho zemí. OSN zároveň Řecko kritizuje, že se o uprchlíky na svých ostrovech dostatečně nestará.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci na řeckém ostrově Lesbos (záběry ze 17. července)Video: Reuters

 
Článek

„Nyní je čas zjistit, zda je EU unií solidarity nebo unií, v níž se všichni snaží chránit své hranice,“ řekl podle agentury Reuters řecký premiér.

Řecko je spolu s Itálií zemí nejvíce zasaženou přílivem přistěhovalců mířících do Evropy ze severu Afriky. Z 224 000 tisíc uprchlíků, kteří se na kontinent dostali přes Středozemní moře, jich 124 tisíc skončilo v Řecku a 98 000 v Itálii. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jen během července dorazilo do Řecka okolo 50 000 uprchlíků. Cesta tam je kratší než z Libye do Itálie. Drtivá většina z nich pochází z Iráku, Afghánistánu a Sýrie, odkud prchají před válkami.

Kritika OSN

Úřad OSN pro uprchlíky UNHCR v pátek podle BBC varoval, že situace uprchlíků na řeckých ostrovech je „ostudná“.

„Pokud jde o vodu, hygienu, zásobování potravinami, je to naprosto nedostačující. Na většině ostrovů není ubytovací kapacita,“ řekl novinářům šéf evropské pobočky UNHCR Vincent Cochetel, který navštívil ostrovy Kos, Chios a Lesbos. S podobnou situací se prý dosud nesetkal.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

V úterý přistálo na ostrově Kos hned několik set uprchlíků najednou.

Podle něj tábory svou kapacitou naprosto nedostačují, protože se během roku počet migrantů zvýšil o 750 procent.

„Na většině ostrovů nejsou žádné kapacity pro příjem, lidé ani nespí pod střechou. Na ostrovech panuje totální chaos. Když jsou po pár dnech převezeni do Atén, nic tam na ně nečeká.“

Řecku vzkázal, aby situaci řešilo, a podpořil Tsiprase v názoru, že by členské státy EU měly Řecku s jeho břemenem víc pomoct. Řecké ostrovy by se podle něho neměly stát druhým Calais.

Řecko i Itálie se již na Brusel kvůli záplavě migrantů obracely, což vedlo lídry členských zemí k příslibu, že přijmou část uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám