Hlavní obsah

Fenomenální potápěčku zřejmě odnesl mořský proud. Pod hladinou vydržela devět minut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Šampiónka v potápění, Ruska Natalja Molčanovová, je už třetí den nezvěstná. Třiapadesátiletá držitelka desítek světových rekordů, se v neděli ztratila při skupinovém potápění bez přístrojů u španělského ostrova Formentera. Záchranáři pátrání přerušili. Naděje, že přežila je prakticky nulová. Molčanovová dokázala nedýchat devět minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři ve středu pátrání po Molčanovové u Formentery přerušili Video: Reuters

 
Článek

Molčanovová se potápěla v hloubce 30 až 40 metrů, když se z neznámých příčin oddělila od skupiny. Zřejmě ji unesl silný proud.

„Ta oblast je známá kvůli silným proudům, takže o nich věděla. Jenže moře je nepředvídatelné. Moc toho nenaděláte, když se dostanete do silného proudění, bez ohledu na to, jak jste trénovaný,“ řekl serveru BBC její kamarád a sportovní komentátor Stephen Whelan.

Foto: ČTK/AP

Natalja Molčanovová

Záchranáři po Molčanovové pátrali s pomocí podmořské sondy i vrtulníku. Ve středu večer ale hledání podle agentury Reuters přerušili. Šance, že rekordmanka zůstala naživu, je mizivá.

Molčanovová pokořila 41krát světový rekord a 23krát se stala mistryní světa. Vášeň pro potápění „v ní plála tak hluboce, že mu dala celý svůj život,“ uvedli její příbuzní.

Podle mezinárodní Federace nádechového potápění byla schopna zadržet dech na devět minut.

Soutěžila od mládí, pak se ale závodění na čas vzdala kvůli rodině, načež se k potápění zase vrátila. Stála také u zrodu ruské Federace nádechového potápění a sama ji vedla. Jedno z jejích dvou dětí - syn Alexej - je rovněž šampionem v této disciplíně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám