Hlavní obsah

Maďarští policisté pomáhali pašovat migranty. Odhalili je agenti převlečení za uprchlíky

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarské úřady zadržely tři policisty, kteří pomáhali pašerákům lidí dostávat ilegální migranty do Evropy. Podle deníku Népszabadság vyšetřování případu ještě není u konce a dá se očekávat další vlna zatýkání.

Foto: ČTK/AP

Maďarská policejní kontrola u hranice se Srbskem

Článek

List uvedl, že agenti maďarské tajné služby se na tureckém území vmísili mezi uprchlíky, s nimiž se dostali přes Balkán až na srbsko-maďarské hranice. Tímto postupem se snažili odhalit praktiky pašeráků lidí, kteří touto cestou dostávají migranty do Evropy.

„Na základě získaných informací byli zadrženi tři policisté, kteří spolupracovali s pašeráky lidí. Informovali je o pohybu policejních hlídek,“ uvedl list.

Policisté byli s okamžitou platností propuštěni a skončili ve vazbě. Zadrženi byli ještě tři další lidé. „Všichni byli obviněni z trestného činu pašování lidí v rámci zločinecké skupiny,“ uvedl pro agenturu MTI generální prokurátor Imre Keresztes.

Agenti tajné služby v průběhu akce rovněž zjistili, kam umísťují pašeráci lidí uprchlíky před přechodem vnější hranice Evropské unie a jak a kde je následně převádějí přes srbsko-maďarské hranice.

Sto tisíc migrantů

Maďarská policie rovněž v úterý zadržela tři další maďarské občany, kteří se snažili ve svém automobilu propašovat do Budapešti tři nelegální migranty původem ze Sýrie.

„Od každého zinkasovali 150 eur. Muži ve věku 37, 33 a 28 let byli obviněni z trestného činu pašování lidí,“ uvedl mluvčí policie Szabolcs Szenti.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že od začátku roku překročilo hranice Maďarska už sto tisíc migrantů. V pondělí zadržela maďarská policie 1442 ilegálních migrantů, z toho 346 dětí.

Kvůli přílivu uprchlíků, kteří přicházejí ze Srbska, staví Maďarsku na hranici plot. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám