Hlavní obsah

Fico před volbami zlevňuje potraviny a zvyšuje mateřskou

– BRATISLAVA
Právo, ivi

Půl roku před parlamentními volbami na Slovensku oznámil premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) zavedení dalšího sociálního balíčku. V rámci tohoto opatření se začátkem příštího roku sníží DPH z dvaceti na deset procent u mléka, másla, pečiva, některých výrobky z ryb a zároveň se zvýší mateřská.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico

Článek

Mateřská se zvýší ze současných 65 na 70 procent příjmu ženy před odchodem na mateřskou dovolenou. Vláda se rovněž zaměří na rozšiřování kapacit mateřských škol.

Žáci páté třídy základních škol dostanou jednorázový příspěvek 100 eur (2700 Kč) na náklady spojené s pobytem dítěte ve škole v přírodě. Žáci sedmých tříd dostanou příspěvek 150 eur (4000 Kč) na lyžařský kurz. Vláda tímto způsobem podpoří celkem 120 tisíc žáků. Na sociální balíček vláda vyčlenila celkově 250 miliónů eur (6,7 miliardy Kč).

Fico se pochlubil úspěchem prvního sociálního balíčku, v rámci kterého bylo například zavedeno bezplatné cestování vlaky pro důchodce, studenty a děti. Do systému se už zaregistrovalo přes 800 tisíc lidí.

„Toto opatření považujeme za mimořádně závažné. Bude nám líto, pokud ho pravice v případě úspěchu ve volbách zruší,“ uvedl Fico na tiskové konferenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám