Hlavní obsah

Maďarská armáda začala stavět plot proti uprchlíkům, pomáhají i nezaměstnaní

Právo, Ivan Vilček
Budapešť
Aktualizováno

Na několika místech srbsko-maďarské hranice byla zahájena výstavba bariéry, která má zabránit pronikání běženců na území Maďarska. Vojáci nejprve začali s budováním testovací 150metrové části u obce Mórahalom, teď už se staví i u vesnic Ásotthalom, Tiszasziget a Röszke. Podle médií byli k výstavbě povoláni i nezaměstnaní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na maďarsko-srbské hranici začala výstavba plotu kvůli běžencůmVideo: Reuters

 
Článek

Starosta obce Tiszasziget Ferenc Ferenczi potvrdil, že vojáci zahájili práci na dvacetikilometrovém úseku. „Vytyčili trasu bariéry, odstranili stromy a křoviny,“ uvedl starosta pro agenturu MTI.

Starostka obce Röszke Márta Márkiová rovněž potvrdila, že práce začaly i na tomto úseku hranice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: MTI

Při stavbě plotu na srbsko-maďarské hranici používá armáda těžkou techniku.

Bariéra má vyrůst po celé 175 kilometrů dlouhé hranici se Srbskem. Hotova má být do konce srpna. Na výstavbě se podílí 900 příslušníků maďarské armády s těžkou technikou.

Maďarská vláda vyčlenila na výstavbu bariéry 29 miliard forintů (2,5 miliardy Kč).

Foto: MTI

Výsledná podoba hraničního plotu na srbsko-maďarské hranici

Dva stavební postupy

Maďarsko staví bariéru proti ilegálním migrantům na hranicích se Srbskem dvěma různými technologiemi. V bažinatých úsecích hranice postaví zátaras ze žiletkového drátu. Týká se to asi čtyřicetikilometrového úseku hranice.

Zbytek 175 kilometrů dlouhé srbsko-maďarské hranice bude zabezpečen drátěnou zábranou připevněnou ke sloupům vysokým tři metry. V horní části zátarasu bude umístěn 70 centimetrů vysoký žiletkový drát.

Bariéra bude deset metrů od hraniční čáry. Přímo na plotu se objeví tabule, které budou ukazovat směr k nejbližšímu legálnímu hraničnímu přechodu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Mórahalom

Povolali i nezaměstnané

Server delmagyar.hu uvedl, že na výstavbě se kromě vojáků podílí také 318 nezaměstnaných v rámci veřejně prospěšných prací. Vykonávají většinou pomocné práce.

„Bydlím nedaleko srbské hranice a problém s nelegálními migranty se mě přímo dotýká. Dva roky jsem nezaměstnaný a budu rád vypomáhat při výstavbě bariéry,“ uvedl 56letý Mihály Lakatos.

V maďarských médiích se už objevily informace, že nezaměstnaní musí pracovat na výstavbě bariéry pod hrozbou nevyplacení sociálních dávek. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács to důrazně popřel.

Foto: MTI

Při stavbě plotu na srbsko-maďarské hranici používá armáda těžkou techniku.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó uvedl, že od začátku roku překročilo maďarské hranice už sto tisíc migrantů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám