Hlavní obsah

Nejhorší víkend prázdnin: Provoz na dálnicích na Jadran kolabuje

Aktualizováno

Řidiči směřující k chorvatskému Jadranu musejí podle informací Ústředního automotoklubu (ÚAMK) počítat už od Rakouska s kolonami dlouhými desítky kilometrů a mnohahodinovým zpožděním. Tento víkend má být pro cestu k moři do Chorvatska nejhorším z celých prázdnin. V zemi zcela zkolabovala doprava v okolí Záhřebu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Sobotní kolona před Gotthardským tunelem ve Švýcarsku

Článek

Několikahodinové zdržení čeká na motoristy rovněž ve Švýcarsku i na německých dálnicích. Dlouhé kolony jsou na dálnici A8 mezi Mnichovem a Salzburkem, kde musí řidiči počítat se zdržením přes dvě hodiny. Podobná situace a zdržení okolo hodiny je na dálnici A3 ve směru na Pasov. Kolony tam jsou u města Deggendorf.

"V Rakousku je nejhorší situace na Taurenské dálnici vedoucí ze Salzburku směrem na Villach," sdělil mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka. Situace na této dálnici se sice od rána poněkud zlepšila, stále je tam však 12 kilometrů dlouhá kolona u severních tunelů u Salzburku. Na výjezdu z tohoto města čeká řidiče tříkilometrová šňůra aut. S více než hodinovým zdržením lze počítat i před tunelem Karavanky ve směru do Slovinska, kde je kolona měřící 14 kilometrů.

Kolony se tvoří i ve Švýcarsku, jak dokládají aktuální fotografie dálnice před Gotthardským tunelem.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kolony ve Švýcarsku

Ve Slovinsku vznikly kolony v okolí hlavního města Lublaně a na všech hraničních přechodech do Chorvatska. Nejhorší situace je na severu země na dálnici A4 mezi městy Maribor, Ptuj a přechodem Macelj, kde se řidiči ve dvacetikilometrové koloně zdrží nejméně dvě hodiny. S podobnou prodlevou lze počítat i na přechodu Starod u Rijeky.

V Chorvatsku podle ÚAMK totálně zkolabovala doprava v okolí Záhřebu. Na všech příjezdech směrem na jih je zdržení minimálně 2,5 hodiny. Od Slovinska jsou před Záhřebem asi desetikilometrové kolony. Daleko horší situace je na dálnici A1 vedoucí dále na jih, po níž se pohybuje pomalu jedoucí kolona vozidel od Záhřebu až po rozdělení dálnic na Istrii a jih. Situaci na této dálnici rovněž zkomplikovalo několik nehod, z nichž jedna je u Karlovace na 38. kilometru ve směru na sever.

Ke zpomalení provozu na A1 přispěl mimo jiné i český autobus, který ráno havaroval u města Gospić. Podle webu listu Slobodna Dalmacija vozidlo sjelo z vozovky, nikdo se prý ale nezranil. Za nehodu podle všeho může únava řidiče.

V Maďarsku je podle ÚAMK hodinové zdržení u hranic se Slovenskem na dálnici D2 a půlhodinové zdržení je u hraničního přechodu Goričan ve směru do Chorvatska.

V Itálii jsou problémy na Brennerské dálnici A22 směrem na jih. Dlouhé kolony stojí u Bolzana a Verony. Na dálnici A4 se tvoří pomalu jedoucí kolony od Benátek až po Terst.

Reklama

Výběr článků

Načítám