Hlavní obsah

Ukrajinský soud povolil změny v ústavě, Donbas může získat zvláštní statut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský ústavní soud v pátek schválil návrhy ústavních změn, které mají v základním zákonu země zakotvit zvláštní postavení povstalci ovládaných území v Donbasu na východě země.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Článek

„Soud shledal (navrhované) změny ústavními,“ napsala agentura Unian. Zavedení zvláštního statutu pro území ovládaná separatisty je zakotveno v minských dohodách.

Ukrajinský parlament v půli července odeslal ústavním soudcům návrh ústavních změn předložený prezidentem. Pro tento krok tehdy hlasovalo 288 poslanců. Ke změnám v základním zákonu země bude nutných 300 hlasů. Klíčové hlasování se zřejmě uskuteční až na podzim.

Návrh předložil parlamentu prezident Petro Porošenko podle tisku po jednání s náměstkyní amerického ministra zahraničí Victorií Nulandovou. Po schůzce s ní upravil svůj předchozí návrh decentralizace Ukrajiny, jehož předchozí verze separatisty neuspokojila.

Porošenkův původní návrh kritizovala i ruská diplomacie jako ignorování požadavků povstaleckého Doněcku a Luhansku. Na prosazení změn v Kyjevě údajně dohlíželi i západní diplomaté. Místopředsedkyně parlamentu Oksana Syrojdová si stěžovala na „obrovský nátlak od mezinárodního společenství“.

Sám Porošenko ujišťuje, že návrh decentralizace neznamená ani federalizaci Ukrajiny, ani autonomii Donbasu, i když média tvrdí opak. „Ukrajina byla, je a bude unitárním státem,“ zdůraznil před poslanci.

K přijetí návrhu má v prvním čtení stačit prostá většina (226 ze 450 hlasů), pro definitivní schválení však bude nutné získat 300 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám