Hlavní obsah

Británii vytáčí francouzská laxnost. Pro vás tu nebude bezpečno, varoval uprchlíky Cameron

Londýn/Calais
Aktualizováno

V noci na čtvrtek se znovu pokusilo několik set migrantů proniknout do eurotunelu u francouzského Calais. Ráno varoval v BBC britský premiér David Cameron uprchlíky, že Británie pro ně nebude bezpečným přístavem. Ujistil občany, že vláda udělá vše pro to, aby zajistila britské hranice.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci se snaží proniknout do eurotuneluVideo: Reuters

 
Článek

Cameron podle BBC varoval nelegální imigranty, že budou ze Spojeného království odvezeni. Doslova uvedl, že se pro ně Británie nestane „bezpečným útočištěm“.

„Uděláme všechno, co udělat můžeme, pro to, abychom zajistili, aby naše hranice byly bezpečné a Britové mohli odjet (eurotunelem) na prázdniny, řekl Cameron BBC.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Situace u francouzského Calais je podle předsedy britské vlády „velice náročná“, protože „zástupy lidí přeplouvají Středozemní moře a hledají lepší život“. Jen tento týden se přes eurotunel pokusilo dostat z Francie více než 3500 lidí.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Rukavice migranta zůstala viset po překonání plotu do areálu eurotunelu.

Problému s uprchlíky se rozsáhle věnují britská média. The Daily Telegraph ve čtvrteční analýze uvedl, že Francie se musí postavit problémům s imigranty u eurotunelu – nemůže se zříkat zodpovědnosti a přenášet problémy na Velkou Británii. Deník ale zároveň přiznal, že problém je důsledkem širšího dění.

Francie podle listu dlouhodobě zanedbávala řešení problémů s běženci, kteří se tunelem chtějí dostat do Velké Británie. Až ve středu po druhém velkém průniku 1500 migrantů do areálu tunelu slíbila, že v oblasti rozmístí další policisty.

Podle Daily Telegraphu ale i ti stávající postupují velmi liknavě. V případě, že se běženci pokusí do areálu dostat, policisté je sice zadrží, ale odvezou je nedaleko tunelu a pak je pustí. Bez problémů tak mohou po čase zkusit štěstí znovu.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Ilegální migranti v kolejišti u Calais

Francouzské ministerstvo vnitra podle webu stanice TF1 připustilo, že už dva měsíce registruje každou noc stovky až tisíce takových pokusů. Tento týden se navíc uskutečnily už tři masové nájezdy migrantů na terminál. Největší byl v noci na středu, jehož se podle posledních informací zúčastnilo 2300 lidí. [celá zpráva]

„Je jasné, že některým se podaří dostat do Anglie. Ostatní běženci o tom vědí. To je utvrzuje v přesvědčení, že masové průniky jsou nejlepším způsobem, jak projít. Nemají tedy důvod přestat – naopak vidí důvod počet pokusů zvýšit,“ řekl deníku Le Figaro jeden z asi 370 policistů, kterými francouzské úřady posílily ostrahu tunelu.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Fracouzští četníci blokují přístup migrantům

Francie přenáší zodpovědnost na jiné

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve napsal provozovateli, soukromé společnosti Eurotunnel, že dostatečně nezajistila vchod do tunelu. Ta používá 200 strážců k ochraně areálu, kteří jsou v akci skoro každou noc. Problémem je, že areál u ústí tunelu je velmi rozsáhlý – terminál má rozlohu 650 hektarů a plot kolem něj měří 28 km.

Podle deníku Daily Telegraph ale společnost nemůže řešit problémy se selháním země při ochraně státních hranic – v tomto případě selhání zemí schengenského prostoru při jeho ochraně a selhání zemí při zvládání uprchlické krize. Podezřívá francouzskou vládu, že si zvolila to nejsnazší řešení – nechat migranty mířící do Británie u tunelu a přenést problém na Londýn.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Migranti u eurotunelu

U Calais, tedy nedaleko tunelu je tábor pro migranty, na nějž Británie přispěla 11 milióny liber, ve kterém jsou ženy a děti. Vedle ale vznikl další nelegální tábor, kde je 4500 mužů. Většina z nich má zájem dostat se do Británie, uvedl europoslanec britské izolacionistické strany UKIP Steven Wolfe, který tábor navštívil a s desítkami migrantů mluvil. Ti mu řekli, že chtějí do Spojeného království, protože tam získají práci a domy, na což ve Francii nemají šanci. I reportéři BBC si ověřili, že většina uprchlíků chce do Británie.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

„Pokoušel jsem se tuto noc třikrát (dojet do Británie tunelem). Se všemi těmi strážci je to ale velmi těžké. Vím, že je to velmi nebezpečné, ale zkouším to dál,“ řekl u Calais agentuře AFP asi třicetiletý Súdánec, který spolu s ostatními nelegálními běženci přežívá v improvizovaném táboře u města.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Migranti přelézají plot u terminálu eurotunelu

Na situaci si stěžují i řidiči nákladních vozidel, do kterých se snaží migranti dostat. Ti řidiče ohrožují noži. Řidiči, v jejichž voze bude na britské straně objeven ilegální imigrant, mohou dostat pokutu ve výši až 2000 liber.

Wolfe proto dokonce navrhuje, aby byli na francouzské straně tunelu rozmístěni britští vojáci.

Reálnější jsou ale dva jiné jeho návrhy, aby s ostrahou pomáhala francouzská armáda.

Pokud Francie při ochraně tunelu selže, měl by se dočasně uzavřít.

Reklama

Výběr článků

Načítám