Hlavní obsah

Na Ukrajině zabili civilistku a vojáka. Pod palbou byli i mezinárodní pozorovatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Doněck

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) vyzvala obě strany konfliktu na východě Ukrajiny k zaručení bezpečných podmínek pro pozorovatele OBSE poté, co byl jeden z nich zraněn při přestřelce. Podle ukrajinské armády za posledních 24 hodin v bojích zemřel jeden voják a 12 bylo zraněno. Separatisté naopak obvinili vládní síly ze zabití starší ženy.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Doněčtí separatisté

Článek

Velitel hlídky pozorovatelů OBSE byl zraněn úlomky betonu při pondělní přestřelce v Šyrokynu na cestě k významnému přístavu Mariupol na březích Azovského moře. Pozorovatel utrpěl otřes mozku a poranění pravé nohy. Po incidentu se pozorovatelé stáhli.

„Nesčetněkrát se dostáváme pod palbu, přestože obě strany vědí o naší přítomnosti,” postěžoval si v úterý zástupce šéfa pozorovací mise OBSE Alexander Hug.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinská armáda se stahuje z města Širokyno na východě zeměVideo: Reuters

Pozorovatelská mise OBSE podle listu Ukrajinska pravda zaznamenala, že obě strany vracejí těžké zbraně z týlu zpět do palebných pozic u fronty, odkud měly být podle mírových dohod staženy.

Mrtví na obou stranách

Mluvčí protiteroristické operace ATO Andrij Lysenko oznámil, že situace na frontě zůstává „stabilně napjatá”. Separatisté podle něj ostřelovali pozice vládních sil v 82 případech, pětkrát se pod palbu dostali i civilisté.

Také separatisté obvinili armádu z porušování příměří. Ve městě Horlivka, které povstalci ovládají, zahynula při ukrajinském ostřelování v noci na dnešek sedmaosmdesátiletá žena. Další dvaašedesátiletá byla zraněna.

Konflikt na východě Ukrajiny mezi proruskými separatisty a vládními silami si od loňského dubna vyžádal přes 6500 životů.

Ukrajinské ministerstvo obrany v úterý uvedlo, že v bojích na východě země padlo asi 2300 vojáků, dalších 273 je považováno za nezvěstné. Menší část z nich je asi v zajetí, většina pohřešovaných je nejspíš mrtvá.

Reklama

Výběr článků

Načítám