Hlavní obsah

Ukrutné vedro, odpadky a exkrementy. Uprchlíci táboří v centru Atén v nelidských podmínkách

Atény
Aktualizováno

Humanitární pracovníci volají po ubytování pro stovky migrantů, kteří se utábořili na ulicích řeckého hlavního města Atény, jež se samo snaží dostat z pokraje neustávající finanční krize. Stovky uprchlíků z Afghánistánu a Sýrie si postavily dočasné tábory v centru Atén a čekají, až se v rámci Evropy přesunou někam, kde budou moci doufat v trvalejší domov, napsala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Uprchlíci obývají parky v centru AténVideo: Reuters

 
Článek

V parku jsou pro migranty dva chemické záchody. Myjí se s pomocí zahradní hadice připojené k jednomu z vodovodních kohoutků v parku. Louže stojaté vody a lidské výkaly přitahují komáry a děti, které po parku pobíhají bosé, jsou pokryté jejich štípanci.

Tato provizorní tábořiště pokrytá starým oblečením, odpadky a exkrementy, a to v době, kdy letní teploty dosahují až 38 stupňů Celsia, nejsou rozhodně vyhovujícím lidským příbytkem. Uprchlíci tu ale zůstávají, protože nemají na vybranou.

„Potřebujeme nějaké prostory. Přichází sem čím dál víc lidí a nemohou takhle žít v centru města,“ říká Nikitas Kanakis, předseda řecké sekce zdravotní charity Lékaři světa. „Není to pro ně ani dobré, ani bezpečné, a není to dobré ani pro město,“ dodal.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Afghánská rodina táboří v parku v Aténách

Všichni tito migranti urazili nebezpečnou cestu z válkou sužovaného Afghánistánu přes Turecko na řecké ostrovy. Tady poprvé vstupují do Evropy – a obvykle tu na ně nečeká nic jiného než přeplněné a hygienicky nevyhovující tábory.

„V Afghánistánu je každý den nějaký sebevražedný pumový útok. Na severu a na jihu země je spousta problémů,“ říká pětadvacetiletý Naím z údolí Pandžšír v severním Afghánistánu. „Tálibán každý den útočí na národní armádu, policii i vládu.“

Jsou tu rodiny v opravdu špatných podmínkách, které mají malé děti a nemají vodu ani jídlo
Nikitas Kanakis, charita Lékaři světa

Naím by se chtěl dostat do Německa, ale zatím žije v improvizovaném táboře v parku v centrální části Atén, protože oficiální střediska, kde se dříve mohli běženci ubytovat, jsou nyní zavřená. I tato oficiální střediska bývala terčem kritiky kvůli přeplněným a nepříliš hygienickým podmínkám, ale jejich uzavření vytvořilo ještě větší problém.

Foto: Giannis Papanikos, ČTK/AP

Uprchlíci se v parku myjí jen hadicí

S ohledem na nejvážnější ekonomickou krizi od druhé světové války, s jakou se Řecko nyní potýká, a nejistou budoucnost v době, kdy začíná další kolo rozhovorů s věřiteli, však nejsou vyhlídky na bezprostřední zlepšení této situace nijak růžové.

„Je to velký problém, protože jsou tu rodiny v opravdu špatných podmínkách, které mají malé děti a nemají vodu ani jídlo,“ říká Kanakis. Jeho organizace se snaží běžencům zajistit základní lékařskou péči, ale je toho potřeba mnohem víc. „Potřebujeme nějaké místo, středisko, kde by mohli zůstat,“ říká.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Uprchlík spící pod sochou v aténském parku

Společně s Itálií, která čelí mohutnému přílivu migrantů z Afriky, kteří připlouvají v chatrných lodích z Libye, stojí Řecko v přední linii krize, jež hrozí zahltit veřejné služby už tak dost narušené léty krize.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se počet migrantů přijíždějících do Řecka během prvních šesti měsíců letošního roku téměř zdesetinásobil. Zatímco od ledna do konce června 2014 to bylo 3452 běženců, za stejné období tohoto roku jich už do Řecka dorazilo 31 037.

Reklama

Výběr článků

Načítám