Hlavní obsah

Britské referendum o setrvání země v EU má být příští rok v červnu

Londýn

Británie plánuje uspořádat referendum o setrvání země v Evropské unii údajně v červnu příštího roku. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na deník The Independent.

Foto: Luke MacGregor , Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Premiér David Cameron se podle deníku chystá oficiálně oznámit datum lidového hlasování na konferenci Konzervativní strany v říjnu. Nedělní zprávu listu The Independent odmítla mluvčí premiérovy kanceláře komentovat.

Cameron a jeho konzervativci na počátku května nečekaně jasně vyhráli britské parlamentní volby se slibem vyjednat s evropskými partnery pro Británii nové podmínky jejího členství v EU a následně uspořádat o členství Británie v takto reformované unii do konce roku 2017 referendum.

Britský premiér chce dosáhnout toho, aby pro Británii neplatila slova z Lisabonské smlouvy o budování "stále těsnější unie". Cameron rovněž žádá omezení sociálních výhod pro lidi, kteří z jiných členských zemí unie přijíždějí za prací do Británie, a ochranu zájmů těch členských zemí, které jsou v Evropské unii, ale nehodlají se stát členy eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám