Hlavní obsah

Stovky turistů vyhnal z Balatonu dělostřelecký granát

Budapešť

Tři stovky rekreantů musely být ve středu evakuovány z pláže u maďarského jezera Balaton. Jeden z turistů ve vodě našel dělostřelecký granát z druhé světové války, který vynesl na břeh.

Foto: ripost.hu

Likvidace granátu v Balatonu

Článek

„Netušil jsem, o jaký předmět se jedná,“ obhajoval svůj riskantní čin.

Podle agentury MTI musela být pláž u Siófoku v délce několika set metrů na několik hodin uzavřena, stejně jako část jezera. Pyrotechnici kontrolovali, zda na místě není další dělostřelecká munice.

Jeden z pyrotechniků pak odnesl granát zpátky do vody, kde ho zneškodnili.

Mluvčí speciální ženijní jednotky maďarské armády Melinda Várkonyiová upřesnila, že se jednalo o dělostřelecký granát ráže 37 milimetrů maďarské výroby zřejmě určený pro německý protitankový kanon PaK 36 označovaný v Maďarsku jako 37M.

Letoun i s pilotem v rákosí

Odborníci připouštějí, že v okolí jezera i v samotném Balatonu se ještě nachází nevybuchlá munice z období druhé světové války. V okolí Balatonu probíhaly intenzivní boje.

Historik László Hangoni říká, že pod hladinou jezera jsou také vraky letadel, která byla sestřelena nad jezerem. U Szigligetu v rákosí je například havarovaný rumunský Messerschmitt Bf-109 i s pilotem. „Od dubna 1944 do dubna 1945 spadla do Balatonu asi padesátka letadel. Příčinou byla bojová činnost, ale také technické problémy,“ dodal Hangoni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám